19 martie 2015, 12:07 Caleidoscop views 8145
Fenomenul ce poate avea consecințe ''catastrofale''
19 martie 2015, 12:07 Caleidoscop views 8145

Fenomenul ce poate avea consecințe ''catastrofale''

Oameni de știință de la Centrul de cercetări asupra climei și ecosistemelor din Antarctica (ACECRC), cu sediul în Hobart (Tasmania, Australia), au identificat un canal prin care mari cantități de apă caldă pătrund sub imensul ghețar Totten din Antarctica, lucru care explică ritmul rapid de topire a acestuia, fenomenul poate avea consecințe ''catastrofale'', relatează marți AFP, preluat de AGERPRES.

Ghețarul Totten, cel mai mare din Antarctica de Est, are 120 de kilometri lungime și peste 30 de kilometri lățime. Mult timp, s-a considerat că este situat într-o zonă ferită de curenți calzi, gheața groasă fiind prin urmare foarte stabilă și prea puțin supusă variațiilor. Însă cercetările centrului australian arată că volumul acestui acest ghețar scade.

În parte, acest lucru se întâmplă ca urmare a contactului direct cu apa oceanului, care duce la desprinderea unor blocuri de gheață și spargerea lor în blocuri mai mici. Oamenii de știință, echipați cu instrumente de măsurare aflate la bordul unui aparat al NASA, au pus însă în evidență și existența unui tunel lat de unu-doi kilometri care face legătura între ocean și o cavitate mare situată sub calota glaciară.

''Cercetarea arată prezența unui canal, dar credem că alte măsurători ar putea duce la descoperirea unor noi căi de acces sub ghețari care există sau care sunt pe cale să se formeze'', a declarat marți pentru AFP Benoît Legresy, coautor al unui articol pe această temă publicat în revista Nature GeoScience, alături de oameni de știință americani, britanici și australieni.

Sursa: www.antena3.ro

Cuvinte cheie:

Antarctica , gheata , clima , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1519
Populația:
650 locuitori

Luceşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Luceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Lucești a fost menționat documentar în anul 1519.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.