Mergi spre compartimentul: Muzica
04 noiembrie 2013, 11:49 Muzica views 6145
04 noiembrie 2013, 11:49 Muzica views 6145

A fost lansat festivalul naţional „Cîntec de cătănie”

Foto: trm.md

Festivalul naţional dedicat cîntecului de cătănie a reunit la Chişinău solişti şi colective folclorice din mai multe localităţi. Primul festival naţional „Cîntec de cătănie” este organizat în parteneriat cu Moldova 1, care va difuza Concertul de Gală.

Acţiunea îşi propune să scoată din anonimat acest gen de cîntec popular şi are loc la iniţiativa Centrului de cultură şi Istorie Militară, transmite trm.md.

Cîntecele cu care erau petrecuţi altă dată tinerii la cătănie au răsunat astăzi pe scena Casei Armatei, dar şi în preajma instituţiei, împînzită de colective folclorice.

Conducătorul ansamblului „Geto-Dacii” din Horeşti, Mihai Voloh, spune că formaţia este constituită din ofiţeri şi îşi propune să promoveze cîntecul ostăşesc uitat de mulţi.

Nicolae Roşca din Hînceşti spune că cîntecele de cătănie erau la vedere cîndva, dar acum s-au pierdut şi e necesar să educăm tinerilor dragostea de acest cîntec.

Vitalie Ciobanu, directorul Centrului de Istorie Militară, spune că în ultimul timp s-a uitat acele tradiţii din patrimoniul cultural militar. „Ne-am propus renaşterea acelor valori naţionale care au existat”.

Rînd pe rînd colectivele aduceau în scenă cîntece de la locul de baştină.

Participanţii spun că îşi propun să renască dragostea tinerilor în vîrstă de 17-18 ani ca să vină la cătănie şi să fie devotaţi Patriei. Renaştem acele obiceiuri cînd erau petrecuţi flăcăii la armată.

Evoluarea artiştilor amatori a fost urmărită de un juriu competent care a oferit  premii şi menţiuni laureaţilor. Evenimentul a fost înnobilat de expoziţiile meşterilor populari din ţară.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Festival , muzica , armata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.