Mergi spre compartimentul: Muzica
02 noiembrie 2013, 11:45 Muzica views 8572
02 noiembrie 2013, 11:45 Muzica views 8572

Un festival de muzică corală s-a desfăşurat la Chişinău


Foto: moldpres.md

La Filarmonica Naţională „S. Lunchevici” s-a desfăşurat ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de muzică corală „La izvoare”, organizată de Centrul naţional de conservare şi promovare a patrimoniului cultural imaterial, relatează MOLDPRES.

În deschiderea Festivalului ministrul Culturii, Monica Babuc, a felicitat cele mai bune formaţii corale din Moldova, numindu-i pe cîntăreţi drept păstrători ai unei frumoase tradiţii populare - cîntatul în cor. „Exemplul vostru de a fi umăr la umăr, de unitate spirituală, este demn de urmat de către toţi cetăţenii ţării”, a specificat Monica Babuc.

Corul mixt, alcătuit din reprezentanţi ai celor 20 de formaţii participante la Festival, a intonat „Sărbătoarea corului” de compozitorul german Christoph Gluck. Onoarea de a dirija această compoziţie muzicală i-a revenit lui Anatol Jian de la Călăraşi, conducătorul vestitului cor al Colegiului pedagogic din acest oraş, laureat al Festivalurilor şi Concursurilor naţionale şi internaţionale.

„Sîntem păstrători şi continuatori ai tradiţiilor corale călărăşene, promovate de-a lungul anilor de reputaţi dirijori, precum Valentin Budilevschi, Ştefan Andronic, Octavian Cazacu. Am obţinut locul doi la recentul Concurs republican „Gavriil Musicescu”. Ne-au aplaudat şi francezii din regiunea Beaujolais. Orice festival este pentru noi ca o repetiţie generală, ca un schimb util de experienţă”, a menţionat dirijorul Anatol Jian.

Pe scena Filarmonicii au evoluat formaţiile corale „Lira” de la USM, „Doina Nistrului” din Rezina, „Armonie” din satul Chiperceni, Orhei, grupurile vocale „Trinitas” din Călăraşi, „Cavalerii armoniei” din satul Boşcana, Criuleni, „Cimpoieş” din Glodeni, „Gama-sonor” din Anenii-Noi, „Simfony” din Străşeni. Revelaţia festivalului a fost corul bulgăresc din Tvardiţa, Taraclia.

În recitalul de încheiere s-a prezentat în faţa coriştilor amatori profesioniştii acestui gen, Capela corală „Doina”, dirijată de artista emerită Ilona Stepan şi grupul „Brio sonores”, condus de Ion Brătescu.

Cuvinte cheie:

Festival , muzica , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
2603 locuitori

Sărătenii Vechi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărătenii Vechi și Zahareuca. Localitatea se află la distanța de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2603 oameni. Satul Sărătenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.