18 decembrie 2019, 16:50 Personalități views 3892
La Minsk va apărea bustul unui erou moldovean
18 decembrie 2019, 16:50 Personalități views 3892

La Minsk va apărea bustul unui erou moldovean

La Minsk va apărea bustul eroului moldovean al Uniunii Sovietice, Ion Soltîs.

Despre acest lucru a scris prezentatoarea de televiziune Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul său Telegram, menționînd că cu această inițiativă a venit misiunea diplomatică moldovenească la Minsk și ambasadorul Moldovei în Belarus, susținut de președintele Moldovei, Igor Dodon, transmite Noi.md.

Bustul lui Ion Soltîs va fi instalat în scuarul de pe strada Ion Soltîs din Minsk. Apropo, aceasta este singura capitală dintre țările CSI (în afară de Moldova), unde o stradă poartă numele unui erou moldovean.

Ion Soltîs, ca parte a Armatei Roșii, prin lupte a trecut Belarusul și a murit în apropierea orașului Luisenthal, Polonia. La Ambasada Moldovei în Belarus a avut loc un concurs de selectare a proiectului preliminar al bustului-monument al Eroului Uniunii Sovietice, Ion Soltîs.

Opera sculptorului Khizri Asadulayev, artist al poporului în Cecenia și Daghestan, autorul mai multor lucrări din Belarus unde trăiește 38 de ani, a fost recunoscută drept cea mai bună. Inaugurarea bustului-monument este programată pentru 9 mai 2020, în cinstea a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

„Acesta este un proiect foarte important pentru țara noastră în ceea ce privește educația patriotică, în special pentru generația tînără, de aceea crearea acestui monument are loc sub egida președintelui Republicii Moldova, Igor Nicolaevici Dodon", a scris ambasadorul Moldovei în Belarus, Victor Sorocean, pe pagina sa de socializare.

Sursa: t.me

Cuvinte cheie:

Belarus , monument , eroi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.