05 iulie 2016, 10:00 Personalități views 7740
La Chişinău a fost comemorat scriitorul şi cineastul Iacob Burghiu (Foto, Video)
05 iulie 2016, 10:00 Personalități views 7740

La Chişinău a fost comemorat scriitorul şi cineastul Iacob Burghiu (Foto, Video)

Scriitorul și cineastul Iacob Burghiu ar fi împlinit pe 3 iulie vîrsta de 75 de ani.

Cu acest prilej, pe fațada blocului în care regizorul și-a petrecut ultimii ani de viață a fost dezvelită ieri o placă comemorativă, informează NOI.md.

La eveniment au fost prezenți colegii lui de breaslă, prietenii, consătenii din satul Zăicani, raionul Rîșcani, soția și fiul lui Iacob Burghiu, dar și persoane care pur și simplu i-au admirat creația.

Printre cei prezenți la slujba de pomenire s-a numărat și fostul președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, care a ținut să remarce talentul și dăruirea de sine pe care o poseda Iacob Burghiu: „Timp de patru ani de activitate la președinție, eu nu am primit niciun reproș de la nimeni în legătură cu Iacob. El îi cunoștea pe toți și avea grijă și de pictori, și de artiști. Rămîne în amintirea noastră drept un om deosebit!".

Valeriu Jereghi, coleg de facultate al regretatului om de cultură, a venit cu un mesaj de recunoștință, afirmînd că anume datorită lui Iacob Burghiu a pășit în lumea cinematografiei: „S-a descurcat singur, nu a slujit nimănui, în afara cinstei și propriului popor. A fost un băiat deosebit prin felul său de a vedea lucrurile. Prin ochii lui verzi, el vedea mai altfel decît noi toți", a remarcat Jereghi.

„A fost un soț minunat, iar cînd vine vorba de rolul lui de tată – atît de mult l-a iubit pe Constantin! Atunci cînd eu eram plecată peste hotare, el stătea împreună cu Costea. În general a fost o persoană foarte bună. A plecat din viață un om minunat, însă prea devreme. Numai cel care a trăit alături de el înțelege că a plecat prea devreme", a declarat soția regretatului Iacob Burghiu, Svetlana.

Pentru fiul său, Constantin, Iacob Burghiu a fost și rămîne un exemplu. „Tata din copilărie mi-a inspirat un sentiment foarte important – încrederea în sine. Cred că am avut prea puțin timp pentru a auzi cel mai important sfat de la el. Abia urmează să-l descopăr singur, prin modul meu de a fi în calitate de fecior, de tată în prezent și de om", ne-a spus cu nostalgie Constantin Burghiu.

Tot în această zi, în incinta Uniunii Scriitorilor din Moldova, a fost inaugurată o expoziție dedicată lui Iacob Burghiu. Expoziția a însumat fotografii și opere semnate de regretatul scriitor și cineast. La fel, cei prezenți la eveniment au avut posibilitatea să urmărească un film despre marele regizor.

Alina Popescu-Para

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
912 locuitori

Duruitoarea Nouă este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Duruitoarea Nouă și Dumeni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 209 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 912 oameni. Satul Duruitoarea Nouă a fost menționat documentar în anul 1894.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.