25 august 2015, 12:16 Personalități views 10656
Anastasia Primov: Pentru mine, Moldova înseamnă oamenii mei care trăiesc în această ţară
25 august 2015, 12:16 Personalități views 10656

Anastasia Primov: Pentru mine, Moldova înseamnă oamenii mei care trăiesc în această ţară

Anastasia Primov este specialist în comunicare. După o facultate de Drept în Republica Moldova a aplicat pentru un masterat în Spania. A studiat migraţie, conflicte şi coeziune socială. A făcut statistică şi a învăţat sociologie. La revenirea în ţară, împreună cu un prieten a iniţiat o afacere în domeniul comunicării. Ce a făcut-o pe Anastasia Primov să se reîntoarcă în Moldova aflaţi din materialul realizat în cadrul campaniei „Europa în Ţara Mea", lansată de postul public de televiziune Moldova 1.

„M-am întors acasă pentru că îmi era tare dor de oamenii de aici. Pentru mine, Republica Moldova înseamnă oamenii mei care trăiesc în această țară. În Europa eu m-am simțit foarte singură, deși eram înconjurată de colegi și profesori", povestește eroina materialului.

„Când am calculat care este costul investiției pe care eu am făcut-o în studii, inclusiv chirie și alte cheltuieli adiacente, mi-a ieșit o sumă de aproximativ 140 de mii de lei. Sugerez tuturor studenților să facă acest calcul, pentru că el este foarte motivant. Când am văzut cât de mare este suma, am înțeles că, să investesc într-un masterat, la contract, în Moldova, încă pe doi ani, este o cheltuială care nu cred că este rezonabilă, astfel, am aplicat la Erasmus Mundus și am luat o bursă", spune Anastasia.

Tânăra școlită în Occident ne-a împărtășit că, după părerea ei, o țară poate fi iubită necondiționat ???. „O țară trebuie să o iubești pentru ceva și nu în pofida tuturor, mie îmi era dor de această țară, pentru că știam că aici sunt oamenii care-i iubesc și știam că pot să ofer ceva acestei țări care să le schimbe spre bine viața oamenilor dragi", a explicat Anastasia.

Protagonista campaniei „Europa în Ţara Mea" pledează pentru dezvoltarea spiritului civic a conaționalilor noști, iar cetățenii să fie educați astfel, ca ei să știe pentru ce anume își iubesc patria.

„Cred că în Moldova e ușor de trăit dacă ai bani, dacă ești sănătos și dacă ești tânăr, dacă ai probleme de sănătate și nu ai bani și mai ai și o vârstă înaintată ești la limită. Însă, un stat îl poți evalua după cum trăiesc oamenii în vârstă, pensionarii, cei care au poliță medicală", a remarcat specialista în comunicare.

Anastasia a împărtășit pentru Moldova 1 că, pentru ea, Moldova este o țară foarte motivantă. „Eu nu am mai găsit în lume o altă țară în care să fie atât de crucial să continui în permanență să lucrezi și să nu ai voie la oprire, căci dacă te oprești, și nu mai faci bani, atunci dintr-o clinică privată intri într-un sistem public, unde vei sta cu copilul în rând câte o oră și jumătate și unde îți va fi milă de medicii care au salarii foarte mici. În Moldova oamenii trăiesc foarte greu, acest lucru trebuie să îl conștientizăm cu toții", spune tânăra.

„Cred că o foarte mare parte a populației care a avut o propunere atractivă în Europa, a rămas acolo, iar un procent foarte mic având șanse în Europa s-au întors acasă. Când o să vedeți pe străzile Chișinăului, pe străzile Moldovei oameni care zâmbesc, să știți că Europa a venit și la ei acasă. Europa înseamnă o structură, o uniune, un bloc în care cetățenii trăiesc bine", a menționat în concluzie Anastasia Primov.

Mai multe despre protagonistă aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea", lansată de Moldova 1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

personalitati , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
7370 locuitori

Sipoteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sipoteni şi Podul Lung. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7370 de locuitori. Satul Sipoteni a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.