17 noiembrie 2014, 15:07 Personalități views 13740
A decedat Vasile Anestiadi, reprezentantul „generației de aur” a medicinei moldovenești
17 noiembrie 2014, 15:07 Personalități views 13740

A decedat Vasile Anestiadi, reprezentantul „generației de aur” a medicinei moldovenești

Comunitatea medicală este marcată de decesul cunoscutului om de știință Vasile Anestiade. Academicianul a decedat la 13 noiembrie la vîrsta de 86 de ani. El a fost petrecut pe ultimul drum în dimineața zilei de sîmbătă.

Vasile Anestiade este unul dintre absolvenții așa numitei „generații de aur" a medicinei moldovenești, prima generație de doctori din anul 1951 care a finalizat studiile medicale în actuala Universitate de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu". Anestiade a obținut respectul comunității medicale prin faptul că și-a îndeplinit cu dăruire meseria și i-a îndrumat pe sute de tineri să descopere medicina.

Anestiade a fost specialist în morfologie, patologie, patobiologie, angiologie, biogerontologie. El s-a născut la 4 mai 1928, în satul Sărăteni Vechi, Orhei. A efectuat cercetări în domeniul patologiei, patobiologiei, biogerontologiei și este cel care a elaborat teoria aterosclerozei incipiente, obţinînd rezultate importante. Tot el este cel care a introdus noţiuni fundamentale noi în geneza acestui fenomen.

Totodată, el și-a dedicat viața activității didactice şi ştiinţifice în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău şi al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, contribuind la formarea a circa 20 de mii de medici și farmaciști.

Vasile Anestiadi a fost membru de onoare al mai multor organizaţii şi societăţi ştiinţifice internaţionale, fiind apreciat pentru activitatea sa cu cea mai înaltă distincţie a ţării noastre, „Ordinul Republicii", dar şi cu alte decoraţii de stat.

Sursa: www.e-sanatate.md

Cuvinte cheie:

Moldova , personalitati , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
552 locuitori

Păruceni este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 552 de oameni. Satul Păruceni a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.