29 septembrie 2013, 12:32 Realitatea moldovenească views 7051
29 septembrie 2013, 12:32 Realitatea moldovenească views 7051

Comisia Europeană a lansat un site cu resurse digitale gratuite


Foto: trm.md

Peste 60% dintre copiii în vârstă de nouă ani din UE învaţă în şcoli care nu dispun încă de echipamente informatice. Iar până în 2020, peste 90% din locurile de muncă vor necesita competenţe informatice. În acest context, Comisia Europeană (CE) a lansat iniţiativa „Deschiderea educaţiei”, iar unul dintre instrumente este un nou site, care va permite studenţilor, profesorilor şi publicului larg să utilizeze şi să partajeze resurse digitale gratuite, informează trm.md.

Noua iniţiativă face parte dintr-un plan mai amplu al UE de extindere a competenţelor informatice în Europa.

Toate materialele didactice realizate cu finanţare europeană vor fi puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor site-ului. Site-ul va oferi, de asemenea, o platformă de discuţii pentru profesori şi studenţi, prin intermediul căreia vor putea să promoveze o mai bună utilizare a tehnologiilor digitale în procesul de predare şi vor putea face schimb de bune practici.

Totodată, UE va sprijini programele de formare a personalului didactic, astfel încât profesorii să poată utiliza tehnologia digitală la orele de curs. În acelaşi timp, UE va acorda finanţare pentru ameliorarea accesului la bandă largă şi la resurse informatice în şcoli şi universităţi.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, între 50% și 80% dintre studenții din țările UE nu utilizează niciodată manuale de informatică, programe informatice, emisiuni/podcasturi, simulări sau jocuri didactice. Iar majoritatea cadrelor didactice la nivelurile primar și secundar nu se consideră „competente informatic” sau capabile să predea cunoștințe informatice în mod eficient.

Comisia Europeană mai notează că, Letonia, Lituania și Cehia oferă elevilor cel mai larg acces la internet în școli (peste 90%), dublu față de Grecia și Croația (circa 45%).

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1561
Populația:
5438 locuitori

Rădoaia este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Rădoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 10 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5438 de oameni. Prima atestare istorică a satului Rădoaia datează din anul 1561.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.