23 septembrie 2013, 09:32 Realitatea moldovenească views 7470
23 septembrie 2013, 09:32 Realitatea moldovenească views 7470

La Chişinău s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Etniilor


Фото: moldpres.md

La Chişinău s-a desfăşurat astăzi cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Etniilor cu genericul „Unitate prin diversitate”, organizat de către Biroul Relaţii Interetnice şi Primăria municipiului Chişinău. La eveniment au participat autorităţile centrale şi locale, manifestarea demarînd cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, informează MOLDPRES.

În discursul său, Elena Beleacova, directoarea Biroului Relaţii Interetnice, a menţionat, între altele, că aceasta este cea mai valoroasă acţiune a politicii de stat în domeniul relaţiilor interetnice. „În acest an, ea şi-a extins dimensiunea, desfăşurîndu-se în trei etape: în sud (Taraclia), centru (Chişinău) şi în nord (în municipiul Bălţ)i, a remarcat Elena Beleacova.

Potrivit primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, sărbătoarea este una binevenită, care subliniază armonia în relaţiile dintre etnii, avînd drept obiectiv integrarea europeană, unde toate naţiunile se simt ca într-o familie.

Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că pe etniile conlocuitoare le unesc greutăţile şi succesele. „Ne apropiem de evenimentul important de la Vilnius, care ne va deschide calea spre Uniunea Europeană”, a subliniat şeful statului.

La rîndul său, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a fost de părere că genericul festivalului este un semn, un pilon al statalităţii moldoveneşti, iar Prim-ministrul Iurie Leancă a constatat faptul că această sărbătoare ne aduce o bucurie, că în Republica Moldova există armonie între reprezentanţii diverselor naţiuni.

Solicitat de MOLDPRES, Igor Goncearov, preşedintele Asociaţiei estonienilor din Moldova, a spus că participă pentru a cincea oară la acest festival, informînd moldovenii despre ţara sa. Iar Muharib R. Allahverdiev, liderul azerilor, a relevat că festivalul este cel care ne demonstrează că Republica Moldova are viitor într-un stat integrat în UE. De aceeaşi părere a fost şi Serghei Kurtev, preşedintele Asociaţiei bulgarilor din Chişinău, care a afirmat că „festivalul ne uneşte şi ne dă energie”.

La Festival au participat circa 100 de organizaţii etnoculturale, care reprezintă peste 40 de etnii conlocuitoare în Republica Moldova. Pe 28 septembrie, festivalul se va încheia la Bălţi.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , muzica , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1155 locuitori

Solonceni este un sat şi comună din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului. Din componenţa comunei fac parte localităţile Solonceni și Tarasova. Satul Solonceni se află la o distanță de 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1155 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.