16 mai 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 938
Valeriu Ostalep: „Deocamdată, autoritățile noastre nu pot controla TikTok și Telegram”
16 mai 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 938

Valeriu Ostalep: „Deocamdată, autoritățile noastre nu pot controla TikTok și Telegram”

Platformele TikTok și Telegram nu se află încă sub controlul autorităților moldovenești, în ele domină persoanele cu un punct de vedere opozant, motiv pentru care propagandiștii susținători ai guvernării exprimă tot mai dese îndemnul de a închide aceste rețele sociale, urmînd exemplul SUA și al Uniunii Europene.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate și fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, transmite Noi.md.

El a recunoscut că este prezent în rețeaua TikTok și a auzit că aceasta ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană, după ce a fost interzisă în Statele Unite ale Americii.

Valeriu Ostalep a menționat că Statele Unite, Uniunea Europeană și China multe lucruri nu pot împărtăși acum în lume, iar toți oamenii raționali văd și înțeleg acest lucru. Există multe instrumente de luptă, multe domenii în care ei luptă, iar platforma TikTok este unul dintre multele, foarte multele aspecte în jurul cărora se dă bătălia.

Expertul în securitate a subliniat că UE, urmînd exemplul SUA, consideră că, din moment ce nu poate controla această rețea socială, ea este un instrument de promovare a diferitelor idei care îi plac sau nu. Dar, din moment ce nu o pot controla, atunci merg pe calea interzicerii ei. SUA au decis deja să interzică TikTok, iar UE urmează să facă acest lucru.

Valeriu Ostalep a spus că, dacă e să vorbim despre TikTok în Republica Moldova, există un anumit interes pentru această rețea de socializare în rîndul persoanelor care pur și simplu se promovează, se arată în sensul direct și în toate privințele, din toate unghiurile.

Potrivit lui, în Moldova, pe alocuri acest lucru a căpătat un caracter de clounadă. Oamenii se vopsesc cu diferite culori și așa mai departe. În acest fel, ei cîștigă niște bani.

„Eu, personal, nu văd nicio problemă în acest lucru, ținînd cont de faptul că la noi în politică se întîmplă lucruri mai grave decît ceea ce văd pe TikTok. Adică, primitivismul oamenilor care fac acest lucru pentru cîțiva bănuți, eu văd în politica moldovenească pentru bani mari. De aceea nu mă deranjează prea mult", a declarat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe.

Valeriu Ostalep a spus că e să dacă vorbim despre influența pe care o are această rețea de socializare din punct de vedere politic și măsura în care acest lucru îngrijorează autoritățile noastre, atunci, în opinia sa, autoritățile moldovenești nu sînt interesate de TikTok și nici de degradarea de acolo, și nici de faptul că fetele dansează cumva acolo sau băieții participă la unele concursuri.

„Autoritățile sînt interesate de faptul că nu pot controla Telegram și TikTok, unde poți înregistra orice, spre deosebire de Facebook, pe care îl pot controla parțial, spre deosebire de canalele TV, pe care le pot închide. Deocamdată, TikTok și Telegram scapă de sub controlul autorităților noastre și anume din această cauze acestea nu numai că stîrnesc interes, dar deja în spațiul public auzim de la diverși propagandiști ai autorităților că ar trebui să facem ceva în acest sens, să terminăm cu ele și așa mai departe. Acesta este pentru ei doar un instrument, pe care nu îl pot controla", consideră Valeriu Ostalep.

Potrivit lui, mai mult decît atît, trebuie să recunoaștem că influența TikTok și Telegram în Moldova a fost cîștigată de persoane cu un punct de vedere de opoziție.

„Trebuie să recunoaștem că mesajele pro-guvernamentale pe rețelele de socializare de acest gen nu sînt populare în țara noastră, dar sînt populare anume astfel de mesaje mai scandaloase, antiguvernamentale. Da, există miniștri care sînt prezenți acolo, dar faptul că au TikTok nu înseamnă că cineva îi urmărește sau că nu sînt batjocoriți. Mă refer la faptul că o influență mai mare acolo (TikTok și Telegram. - n.red.) a cîștigat în principiu punctului de vedere antiguvernamental", a subliniat Valeriu Ostalep.

El crede că TikTok ar putea fi interzis în Moldova, dar este greu de spus și nu este clar cum este posibil acest lucru din punct de vedere tehnic.

„Ei pot lupta cu TikTok și Telegram, dar oamenii își vor păstra opiniile. Este ca legile fizicii. Există energie negativă. Este ca și cum ai încerca să te așezi pe capacul unei oale care fierbe. Nu va rezista mult timp. Mai devreme sau mai tîrziu, capacul va zbura, iar cel care încearcă să se așeze pe el va avea de suferit. Dacă nu Telegram, va fi altceva. Dacă nu TikTok, atunci altceva. Deocamdată, putem spune că pentru majoritatea oamenilor din Moldova, TikTok și Telegram au devenit o alternativă reală la punctul de vedere pro-guvernamental", a declarat expertul în securitate și fostul viceministru al Afacerilor Externe.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , TikTok , Telegram

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
569 locuitori

Cucuruzenii de Sus este un sat din cadrul comunei Crihana, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Orhei şi la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 569 de oameni. Satul Cucuruzenii de Sus a fost întemeiat în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.