29 martie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 596
Pascaru:
29 martie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 596

Pascaru: "Cetățenii sînt îngrijorați ca alegerile să nu se transforme într-un "sportloto""

Politologul Nicolae Pascaru s-a pronunțat împotriva inițiativei de vot prin corespondență propusă de partidul de guvernămînt. El și-a exprimat speranța că PAS "va avea înțelepciunea politică de a renunța la acest experiment" pentru a nu expune alegerile prezidențiale la noi scandaluri și riscuri. În opinia sa, cetățenii moldoveni nu au încredere în modalitățile netradiționale de vot.

"Putem vedea din sondaje că nivelul de neîncredere în această guvernare depășește limita. Cetățenii sînt îngrijorați că aceste alegeri nu se vor dovedi a fi un "sportloto", așa cum în perioada sovietică se completau tabelele și se trimiteau, în speranța de a cîștiga", a declarat politologul în cadrul emisiunii "Новая неделя с Анатолием Голя".

Pascaru a citat experiența negativă a votului prin corespondență din Statele Unite, care a dus la numeroase procese și scandaluri. De asemenea, el a subliniat dificultatea implementării unui astfel de proces în condițiile tensiunilor interne din Republica Moldova, situația cu Găgăuzia și Tiraspolul, care trebuie rezolvate cu prioritate:

"Este un proces foarte dificil pentru că ne amintim de scandalurile din SUA cînd au fost aleși președintele Trump și Biden. Acolo au fost multe litigii și este problematic să experimentăm acest proces acum. În cadrul societății moldovenești văd probleme mari în Găgăuzia și există o problemă și cu Tiraspolul. Această guvernare trebuie să rezolve cel puțin aceste probleme pentru a atrage la alegeri oamenii din regiunea transnistreană și Găgăuzia, pentru că ei pot boicota aceste alegeri", a declarat analistul politic.

Reamintim că proiectul care prevede pilotarea votului prin corespondență în SUA și Canada a fost adoptat în prima lectură.

Opoziția s-a pronunțat împotriva acestei inițiative.

Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), este de părerea că se impune aplicarea unui sistem informațional destul de sofisticat de autentificare la distanță a alegătorilor, ceea ce este un element crucial pentru votarea electronică. Dar se impune votarea prin poștă și pare a fi combinație nepotrivită între tehnologii informaționale avansate și un curier poștal care aduce plicuri la domiciliu. Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral.

Riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale. Plus la toate "proiect-pilot", în primul rînd, înseamnă testare fără consecințe juridice. În cazul nostru, voturile vor fi intabulate cu putere de voință riverană. Personal, văd riscuri mai multe și grave decît presupusele avantaje", a precizat Iurie Ciocan pentru Noi.md

Totodată, Asociația Promo-LEX a emis o opinie cu privire la proiectul de Lege în care subliniază o serie de „îngrijorări și recomandări esențiale”.Promo-LEX dezaprobă modul în care are loc procesul de elaborare a cadrului legal privind implementarea/pilotarea votului prin corespondență, atrăgînd atenția la: „includerea întîrziată pe agenda publică a subiectului votului prin corespondență”; „transparență insuficientă în procesul de elaborare a proiectului de lege” și „lipsa eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării votului prin corespondență”.

Una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
457 locuitori

Rumeanţev este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 457 de oameni. Satul Rumeanțev a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.