08 septembrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1125
Ion Chicu:
08 septembrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1125

Ion Chicu: "Valorile democratice sînt compromise în Moldova și cetățenii taxează acest lucru"

Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), spune că la întîlnirile din teritoriu cu cetățenii, aceștia se arată nemulțumiți de actuala situație social-politică din țară.

"Oamenii simt schimbările, dar întrebarea este în ce direcție sînt aceste schimbări. Atmosfera este una îngrijorătoare. Oamenii au înțeles că lucrurile nu merg în direcția, în care și-au dorit-o. Chiar și sondajele petrecute de unele case sociologice, pe care nu poți să le învinuiești sau să le suspectezi de simpatie față de opoziție arată că marea majoritate a respondenților indică în răspunsurile lor că țara merge într-o direcție greșită.

Mai grav este că și numărul susținătorilor cursului european vedem că scade și asta este cea mai relevantă notă a activității guvernării", a spus Ion Chicu în cadrul emisiunii Rezoomat de la rlive, notează Noi.md.

Politicianul a mai spus că oamenii i-au împărtășit că își pun mari speranțe în scrutinul din data de 5 noiembrie, deși au, în același timp, și mari temeri.

"Ei înțeleg că este vorba despre autoritățile publice locale, despre primari, funcționarii publici, pe care primii îi întîlnesc și cărora le spun despre problemele pe care le au. Ce aud eu din discuțiile cu oamenii este faptul că ei tare nu și-ar dori ca și la nivel local să se întîmple ceea ce vedem acum la nivel central - o lipsă de competență", a mai menționat fostul premier.

Datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) 2023, prezentat în data de 4 septembrie, au arătat că la un eventual referendum, la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 47% ar selecta prima opțiune. Această cifră, potrivit lui Arcadie Barbăroșie, directorul Executiv al Institutului de Politici Publice, este mai mică decît cea din anul 2021, cînd procentul celor, care ar fi votat pentru aderarea la UE era de 56%.

În acest context, Ion Chicu a menționat că nu este de acord cu afirmațiile unor experți, care au explicat această scădere prin involuțiile din economia țării.

"Eu nu sunt de acord cu aceasta. Noi știm că oamenii care susțin direcția europeană sînt oamenii, care știu ce înseamnă valori europene, înțeleg că asta e democrație, e stat de drept, libertatea presei și de exprimare, or, anume pe aceste dimensiuni noi avem un regres vizibil și oamenii taxează acest lucru, inclusiv cînd participa la sondaje.

Da, situația economică este gravă, dar această schimbare de dispoziție nu este legată exclusiv de problema economică, dar de atitudinea guvernării și de situația de securitatea din regiune" , a punctat Ion Chicu.

Contactați anterior de Noi.md pentru a comenta opiniile unor experți, care au vorbit despre imposibilitatea realizării vectorului de dezvoltare a țării ales de actuala conducere a Republicii Moldova, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au spus că nu le vor comenta. Astăzi, la fel, răspunsul MAEIE a fost că instituția nu comentează declarațiile politicienilor.

Totodată, amintim că recent, președintele Consiliului Europei, Charles Michel, a rostit un discurs la Forumul Strategic Bled, o reuniune anuală din Slovenia, în care a amintim că țările din vestul peninsulei balcanice au primit din 2003 promisiunea de a deveni membre în UE, fără vreun calendar, iar între timp au primit statut de țări candidate Ucraina și Moldova, urmînd ca și Georgia să capete acel statut, odată ce va face „pașii necesari”.

Charles Michel a mai spus că chestiunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova se va discuta la următorul Consiliu European. „De acum, extinderea nu mai este un vis. Este timpul să mergem înainte”, a punctat Michel.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Chicu , valori democratice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.