07 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1804
Rețelele de transport a gazului trec în gestiunea Transgaz și BERD. Chicu: Arătăm că nu putem gestiona nimic
07 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1804

Rețelele de transport a gazului trec în gestiunea Transgaz și BERD. Chicu: Arătăm că nu putem gestiona nimic

Trecerea rețelelor de transport a gazelor în gestiunea Vestmoldtransgaz arată lumii că Republica Moldova nu poate gestiona nimic. Astfel comentează fostul premier Ion Chicu decizia autorităților de a oferi rețelele de transport a gazelor în gestiunea unei companii ce aparține Transgaz România și BERD.

De asemenea, fostul prim-ministru se arată nemulțumit de tariful de 18 lei la gaz pentru majoritatea consumatorilor din țară, în condițiile în care ieri ANRE a aprobat un tarif de 11,71 lei pentru consumatorii unei companii private, notează IPN.

Ex-premierul Ion Chicu se arată convins că nu există premise ca regiunea transnistreană să rămînă fără gaz oferit de Gazprom, chiar și după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia și Ucraina. Anterior, ministrul ucrainean al Energiei a anunțat că la sfîrșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazului rusesc, iar partea ucraineană refuză negocierile privind prelungirea acestuia.

„Eu nu cred în scenariul finalizării contractului dintre Rusia și Ucraina, iar după expirarea acestui contract gazul rusesc să nu mai tranziteze. Ei doar vor schimba modalitatea de încheiere a contractelor de tranzit. De exemplu, o companie românească va încheia contract de tranzit cu Ucraina pentru gazul pe care-l procură de la Gazprom. Nu va încheia Naftogaz cu Gazprom contract de tranzit, ci va fi printr-un intermediar. Sunt zero riscuri ca regiunea transnistreană să rămînă fără gaz”, a spus ex-premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, Ion Chicu spune că decizia autorităților de a oferi rețelele de transport a gazelor în gestiunea Transgaz România și BERD scoate la iveală incapacitatea statului de a gestiona bunuri strategice.

„Îmi pare rău că arătăm la toată lumea că nu sîntem în stare să gestionăm nimic în țara asta, nici Aeroport, nici gazoducte, nici rețele electrice, pentru că și pe cele de la nordul țării, care au mai rămas, vor să le privatizeze. Arătăm că noi nu putem face nimic. Pe mine mă deranjează că noi continuăm să plătim cel mai mare tarif la gaz chiar dacă a trecut și vara. Iar asta se explică prin faptul că anul trecut au cumpărat volume de gaz suficiente și pentru iarnă, primăvară, vară și toamnă. Dar am văzut că pentru compania Rotalin tariful a fost diminuat pînă la 11 lei, pentru că acea companie a știut să procure gaz mai bine decît Spînu. Astfel, consumatorii deserviți de această companie vor plăti 11 lei, iar restul țării va plăti 18 lei”, a spus fostul șef al Guvernului.

Ieri, ANRE a decis un tarif de 11,71 de lei pentru un metru cub de gaz, pentru consumatorii Rotalin-Gaz, companie privată care deservește 20 de mii de consumatori din Hîncești, Strășeni, IaloveniCăușeni și Ștefan-Vodă. Tariful pentru consumatorii Moldovagaz rămîne de 18,07 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gaz , Transgaz , BERD , Ion Chicu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
101 locuitori

Picus este un sat din cadrul comunei Ochiul Roş, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Picus a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.