17 august 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1559
Chicu cheamă autoritățile ”să nu calce în picioare principiul autonomiei locale”
17 august 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1559

Chicu cheamă autoritățile ”să nu calce în picioare principiul autonomiei locale”

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, îndeamnă autoritățile centrale să nu calce în picioare principiul autonomiei locale și să asigure descentralizarea veridică așa cum au promis în campania electorală, notează Noi.md.

Într-o adresare video, făcută pe rețelele sociale, Chicu declară că ședința extraordinară a Parlamentului din 17 august nu este altceva decît o încercare a autorităților de a lua sub control și șefii direcțiilor de învățămînt din raioane.

”Ședințele extraordinare al Parlamentului se convoacă atunci cînd apare o stringență, o urgență iar în cazul ședinței din 17 august lucrurile stau cu mult mai banal. PAS a convocat Parlamentul pentru a vota modificarea Codului Educației pentru ași instala în fruntea direcțiilor educației din raione oamenin săi, pentru acești oameni trebuie să joace un rol decizic, în opinia lor, în alegerile locale.

Cu această ocazie convoacă Parlamentul, fac ingerințe crase, inadmisibile în principiul autonomiei locale. Deci vor concedia toți conducătorii direcțiilor educației din raioane pentru că așa prevede acest amendament, vor instala persoanele lor docile, astfel încît să implice cadrele didactice, oamenii din sistemul educației în campania electorală, lucru care este inadmisibil.

Noi am observat în ultimele 12 luni mai multe acțiunie ale partidului de guvernămînt care atentează la principiul autonomiei locale. Mai întîi și-au subordonat spitalele raionale, au înlocuit managerii din aceste instituții sub pretextul că vor face investiții. Iar zilele trecute am auzit că ei vor să închidă aceste spitale. Exact același lucru se va întîmpla și cu școlile. Am văzut, de exemplu, în raionul Ialoveni că mai multe școli, în opt sate nu vor mai avea clase liceale. Tot prin niște principii și pretexte inventate. Observăm că autoritatea publică centrală calcă în picioare autonomia locală, deși noi sîntem încă din 1995 membri ai Consiliului Europei și ne-am obligat, ne-am asumat angajamentul să respectăm acest principiu, să întărim autonomia locală, să susținem autoritățile publice locale, mai ales că aceasta a fost una din lozincile sau promisiunile electorale ale PAS-ului.

Noi facem un apel către Guvern, că tre autoritățile centrale, să nu calce în picioare principiul autonomiei locale, să asigure descentralizarea veridică așa cum au promis. Altfel, Republica Moldova riscă să devină și în continuare un restanțier la tot ceea ce se numește implementarea agendei europene. Și vom fi în acea listă de rușine a țărilor care nu respectă principiile Consiliului Europei”, a declarat Chicu.

Reprezentanții PAS nu au venit deocamdată cu o reacție la declarațiile făcute de Ion Chicu.

Reamintim că astăzi Parlamentul se convoacă într-o ședință extraordinară.

Proiectul ordinii de zi a ședinței plenare din sesiunea extraordinară a Parlamentului, aprobat de Biroul permanent, include proiecte de acte normative prezentate de Guvern pentru a fi examinate în mod prioritar, precum și o serie de inițiative legislative ale deputaților, ce reglementează diferite domenii.

Parlamentul urmează să ratifice Acordul de grant cu Banca Mondială, semnat la 9 august 2023. Asistența financiară în valoare de 88,4 milioane de dolari, oferită de Statele Unite ale Americii și Elveția, este disponibilă până la data de 30 septembrie 2023. De asemenea, va fi aprobată în lectura a doua reforma sistemului de asistență socială „Restart”, care prevede modificări în 19 legi.

În lectura a doua urmează a fi aprobat proiectul ce prevede instrumente legislative de susținere a gospodăriilor vulnerabile energetic, precum și proiectul de modificare a Codului educației, care va oferi mai multe facilități pentru tinerii specialiști din sistemul educațional. Parlamentul urmează să mai examineze proiectele de modificare a Legii cadastrului bunurilor imobile, a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a Legii securității statului, precum și proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unui director adjunct al Centrului Național Anticorupție. Totodată, va fi reexaminată Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor în conformitate cu obiecțiile expuse de Președintele Republicii Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Chicu , autonomie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
2003 locuitori

Caşunca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Caşunca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2003 oameni. Satul Caşunca a fost înființat în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.