12 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1513
Vasile Chirtoca:
12 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1513

Vasile Chirtoca: "Comerțul în baza patentei a cauzat un prejudiciu enorm producătorilor moldoveni"

Comerțul în baza patentei a cauzat și provoacă un prejudiciu enorm producătorilor moldoveni care nu pot concura cu mărfurile importate și este bine că actuala guvernare a Moldovei rezolvă în sfîrșit această problemă.

O astfel de opinie a exprimat președintele DAAC Hermes SA și președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup SA, Vasile Chirtoca, comentând problema patentelor.

El a menționat că astăzi toate întreprinderile juridice mari achită impozite, însă mai există un mare business ilegal sau semi-legal, o parte importantă a infrastructurii căruia sînt deținători de patente comerciale.

În acest sens, potrivit lui Vasile Chirtoca, anularea patentelor de întreprinzător este una dintre puținele măsuri corecte, deocamdată, ale acestei guvernări.

”De ce? Pentru că prin intermediul deținătorilor de patente în țară ajunge foarte multe mărfuri contrafăcute și de contrabandă, care se vînd în chioșcuri și în piețe fără documente legale. Este vorba despre o cifră de miliarde de lei (produse alimentare ambalate, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării pentru copii etc. etc.), care trece pe lîngă bugetul statului. Oare acest lucru nu dăunează economiei țării? Ar fi bine ca aceste locuri de muncă să se păstreze - acești oameni pot să vîndă și în continuare, dar să înregistreze firma, să aibă casă de marcat și documente legale pentru toate produsele, inclusiv facturile cu achitarea TVA de la furnizori (chiar dacă acești foști deținători de patente nu sînt plătitori ai acestui impozit)”, a menționat el.

Vasile Chirtoca a atras atenția asupra faptului că în buget ajung sume foarte mici în urma comerțului în baza patentei.

”De ce am avea nevoie de un astfel de business dacă bugetul și țara nu primesc nimic de la el, dar pierd mult mai mult, păstrînd, în același timp, deschis canalul principal de legalizare a contrabandei și produselor contrafăcute. Comerțul în bază de patentă a provocat și provoacă un prejudiciu enorm producătorilor moldoveni care nu pot concura cu mărfurile importate care nu sînt supuse niciunei taxe la import – noi am vorbit întotdeauna despre acest lucru și este bine că acest guvern rezolvă în sfîrșit această problemă", a subliniat președintele DAAC Hermes SA și președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup SA, Vasile Chirtoca.

După cum s-a anunțat anterior, de la 1 iulie 2023 în Moldova este interzis comerțul în baza patentei. De la 1 iulie, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, nu mai este admisă în baza patentei de întreprinzător.

Pentru a-și desfășura în continuare activitatea comercială, contribuabilii au oportunitatea de a trecerea la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă sau să se înregistreze într-o altă formă organizatorico-juridică.

Persoanele care desfășoară o activitate independentă în sectorul comerțului cu amănuntul vor putea profita de o serie de avantaje stabilite în legislație. Astfel, a fost majorat plafonul de vînzări din activități independente până la 1,2 milioane lei într-o perioadă fiscală (anul trecut – 0,6 milioane de lei).
Cota impozitului pe venit pentru această categorie de contribuabili este de 1% din venitul din vînzări, dar nu mai puțin de 3.000 lei.

Începînd cu acest an, achitarea trimestrială a impozitului pe venit se va efectua în baza Avizului de plată eliberat de SFS, în funcție de vînzările înregistrate (la oficiul poștal, sucursalele băncilor, prin terminalele de plată sau online prin intermediul portalului https://www.sfs.md sau https://www.mpay.gov.md).

Contribuabilul trebuie doar să păstreze facturile fiscale de procurare a mărfurilor, iar în cazul procurării de mărfuri de la persoanele fizice acestea urmează a fi înregistrate în Registrul de evidență a procurărilor care se va prezenta la SFS la finele perioadei de gestiune.

Deținătorii de patente, care nu pot lucra pe baza patentei de la 1 iulie, vor primi 10 mii de lei pentru achiziționarea unei case de marcat. Pentru a primi sprijinul financiar, foștii deținători de patente trebuie să depună o cerere până la 31 august.

Pînă la 31 decembrie 2022, la SFS erau înregistrați 4.800 de deținători de patente de întreprinzător.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , comert , patenta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
390 locuitori

Boghenii Vechi este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 390 de oameni. Satul Boghenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.