05 iulie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1368
Chicu: Moldova nu mai are avantajele investiționale de cîndva
05 iulie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1368

Chicu: Moldova nu mai are avantajele investiționale de cîndva

Potrivit fostului premier, liderul partidului PDCM, Ion Chicu, Moldova își pierde atractivitatea investițională pentru că nu mai are avantajele investiționale pe care le putea oferi investitorilor pînă de curînd.

„Orice mișcare de acest gen – de a majora povara fiscală pe resurse energetice – o să pună capac totalmente la orice investiție în Republica Moldova. Poate ei nu știu că noi deja – ca țară – nu mai avem avantaje investiționale comparative pe care le aveam cîndva”, a declarat Chicu la emisiunea „7 Zile” de la postul TV Cinema1, comentînd „opinia personală” a ministrului Energiei, Victor Parlicov, despre necesitatea creșterii TVA-ului la gaz și electricitate.

După cum a subliniat ex-premierul, oferta investițională a Moldovei și-a pierdut avantajele de altă dată, precum forța de muncă ieftină și calificată, resurse energetice ieftine, accesibilitatea piețelor din UE și din țările CSI, notează Noi.md cu referire la a-tv.

„Tot timpul ziceam: „Veniți să investiți la noi, pentru că avem forța de muncă ieftină și calificată”. Nu mai avem. „Veniți și investiți la noi, pentru că toate piețele sînt deschise, de la Paris la Nahodka, pentru că aveam regim de comerț liber și cu UE, și cu CSI”. Nici asta nu mai este deja. Chiar dacă formal este, dar e foarte complicat de vîndut. Și ultimul argument la noi era: „Veniți să investiți la noi, pentru că la noi sînt cele mai ieftine resurse energetice”. Acum nici asta nu mai este.

Ce vrea să facă domnul ministru? Să le transforme în general în prețuri cosmice aceste tarife, ca să nu mai putem atrage nicio investiție și să închidem orice posibilitate pentru activitatea economică?”, a spus Ion Chicu.

Amintim că Victor Parlicov a propus, săptămîna trecută, să renunțăm la subvențiile fiscale pentru energia electrică și gazele naturale, la care se aplica TVA de 0% și, respectiv, 8%. Majorarea TVA la energia electrică ar putea duce la creșterea costului energiei electrice cu 20% și al gazului cu 12%. Ulterior ministerul a precizat că aceasta este „opina personală” a lui Victor Parlicov.

La momentul publicării acestei știri, serviciile de presă ale Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Guvernului, Președinției și PAS nu au comentat declarațiile lui Ion Chicu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Chicu , investiţii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
12 327 locuitori

Congaz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Congaz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia constituia 12 327 de oameni. Satul Congaz a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.