24 iunie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1391
Părinții care adoptă copii vor putea beneficia de concedii sociale
24 iunie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1391

Părinții care adoptă copii vor putea beneficia de concedii sociale

Cabinetul de miniștri a avizat un proiect de lege care prevede instituirea mai multor concedii sociale pentru părinții care sunt în proces de adopție, au adoptat un copil sau au plasat un copil în Serviciul de tutelă/curatelă în familia acestora.

Printre concediile sociale pentru părinții adoptivi se numără concediul parțial plătit pe perioada de încredințare, care va dura de la 60 la 90 de zile, transmite noi.md cu referire la IPN.

La fel, este vorba despre concediul integral plătit pentru părinții adoptivi pe o perioadă de 90 de zile din ziua adopției, indiferent de vârsta copilului. Se mai instituie concediul paternal plătit în primele 12 luni din ziua adopției pentru o perioadă de 15 zile, dar și concediul parțial plătit cu durata de până la 6 luni pentru îngrijirea copilului adoptat care în ziua adopției are vârsta mai mare de trei ani.

Proiectul, de asemenea, oferă mai multă flexibilitate în modul de utilizare a concediului paternal. Tatăl va avea dreptul să îl utilizeze fragmentat, dintre care o parte va fi de cel puțin de 5 zile caracteristice în decurs de 12 luni de la nașterea copilului.

Totodată, părinții care imediat sau în scurt timp de la concediul de îngrijire a copilului intră în alt concediu de maternitate, vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației pentru concediul de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Proiectul de lege urmează să fie examinat și votat în Parlament.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

parinti , copii , concediu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Codrenii Noi este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 719 locuitori. Satul Codrenii Noi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.