24 iunie 2013, 09:26 Realitatea moldovenească views 17604
24 iunie 2013, 09:26 Realitatea moldovenească views 17604

Moldovenii vor primi e-buletine de identitate


Foto: trm.md

Pînă la sfîrşitul verii în Moldova ar putea fi eliberat primul buletin de identitate electronic. Cu ajutorul acestuia, cetăţenii vor putea solicita de la stat orice informaţie pe care acum o obţin mergînd la numeroase ghişee.

Cetăţeanul va mai primi şi un rider în care se introduce buletinul. După identificare şi autorizare omul poate foarte uşor comunica cu instituţiile statului. Cu e-buletinul cetăţenii vor putea afla mai multă informaţie aplicînd codul personal pe site-ul ÎS Registru, anunță trm.md.

În prezent pentru a obţine certificate de la o autoritate este obligatoriu să mergi la cel puţin un ghişeu. Potrivit ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, cu e-buletinul toate aceste lucruri le vom face fără să ne deplasăm undeva. Asta pentru că, spune ministrul, autorităţile statului vor avea acces la o bază de date comună cu informaţie personală a cetăţeanului. Accesîndu-le cu acordul cetăţeanului, statul nu-l mai impune să vină la ghişee.

Primul e-buletin de identitate ar putea să apară la 100 de zile de la activitatea actualului Guvern. Costul actului de identitate încă nu se cunoaşte, dar va fi mai mare de cît cel pe care îl achită cetăţenii pentru buletinul simplu. Obţinerea buletinului nu va fi obligatorie. Se presupune că pînă în anul 2020 toate serviciile statului vor fi prestate on line.

Cuvinte cheie:

acte de identitate , servicii , internet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1709
Populația:
677 locuitori

Severinovca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Camenca și la 160 km de Chișinău. Populaţia satului Severinovca alcătuia 677 de oameni în anul 2012. Satul Severinovca a fost menționat documentar în anul 1709.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.