04 noiembrie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 1519
ANRE respinge solicitarea privind majorarea tarifelor la apă și canalizare
04 noiembrie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 1519

ANRE respinge solicitarea privind majorarea tarifelor la apă și canalizare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu un răspuns la solicitarea CMC privind majorarea tarifelor la apă și canalizare.

Potrivit reprezentanților ANRE, acest lucru la moment nu este posibil, iar cheltuielile invocate de către cei de la Apă-Canal Chișinău sînt nejustificate.

Șeful Departamentului de aprovizionare cu apă si canalizare al ANRE, Alexandru Mija, a declarat în cadrul ședinței CMC că, deocamdată nu există premise pentru majorări la tarifele de apă pentru anul curent, transmite Deschide.md.

De asemenea, reprezentantul ANRE a specificat că în cazul în care CMC totuși va recurge la aprobarea unei asemenea decizii de a modifica tariful la apă și canalizare pentru locuitorii capitalei, această hotărîre ar putea fi contestată sau suspendată.

Funcționarul a mai spus că Apă-Canal Chișinău activează în baza unor împrumuturi externe de la BERD și BEI, iar în această situație, toate deciziile privind stabilirea tarifelor se iau doar de către ANRE. „Doar dacă acele împrumuturi vor fi cesionate de către operator, abia atunci Apă-Canal va putea stabili tarifele”, a explicat Alexandru Mija.

Recent, șeful Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a declarat în cadrul ședinței CMC că există riscul de deconectare a consumatorilor din capitală de la serviciile de apă și canalizare din cauza situației complicate în domeniul energetic. Potrivit ei, situația se datorează faptului că întreprinderea este „înglodată” în datorii.

Ca urmare, administrația capitalei a elaborat un proiect de decizie privind majorarea tarifului pentru serviciile de apă și canalizare pentru locuitorii mun.Chișinău.

Proiectul respectiv a fost criticat dur de reprezentanții ANRE, potrivit cărora Apă-Canal Chișinău activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține Agenției.

Reprezentanții PAS declarau anterior că Apă-Canal Chișinău ar cere un tarif de 24 lei/m3 de apă, ceea ce reprezintă un preț dublu față de cel actual.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ANRE , tarif , apa , canalizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
1737 locuitori

Bălăşeşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălășești și Sloveanca. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei şi la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1737 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.