01 noiembrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1760
Ce instituții nu vor fi deconectate de la energia electrică și de la gaze naturale în situații de criză
01 noiembrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1760

Ce instituții nu vor fi deconectate de la energia electrică și de la gaze naturale în situații de criză

Spitalele, școlile și grădinițele sînt instituții care fac parte din categoria obiectivelor de infrastructură ce nu pot fi deconectate de la energie electrică chiar dacă țara trece prin criză energetică.

La fel, sînt protejate și blocurile locative cu mai multe nivele, acestea incluzîndu-se în așa numita Categorie specială: 1, 2, 3. Explicația a fost făcută la emisiunea DESCIFRAT la AGORA de Constantin Borosan, secretarul de stat în domeniul Energeticii. Expertul a adus claritate și în categoriile protejate în cazul aprovizionării cu gaze naturale.

Deconectările de la consumul de energie electrică sînt decizii care se aprobă în cîteva minute în situații urgente. Or la mijloc se află stabilitatea sistemului electro-energetic al țării. Aceasta spre deosebire de deconectările de la aprovizionarea cu gaze naturale, decizie ce poate aștepta și pînă la o zi, explică secretarul de stat în domeniul Energeticii, Constantin Borosan.

Întrebat care sînt obiectivele protejate de la deconectări, Borosan a menționat: „Consumatorii de electricitate sînt clasificați în „Categoria specială 1,2, 3”. Aici se includ consumatorii casnici din blocuri multietajate, instituții publice, instituții sociale ca spitale, aziluri, școli și grădinițe. Atunci cînd clădire au fost construite, așa au fost proiectat ca în cazul în care o sursă de energie nu acoperă consumul, sau este scos din uz, să fie conectată altă sursă de energie”.

Expertul a subliniat că spitalele sînt instituții care fac parte din categoria „unu special” și acestea nici într-un caz nu pot fi deconectate. Iar școlile și grădinițele sînt instituții din categoria de consum unu și doi, care la fel nu pot fi deconectate.

Iar în domeniul gazelor naturale sînt anumite situații excepționale care se clasifică în mai multe nivele de criză: situație de alertă timpurie, situație de alertă și situații de urgență. Deconectările se fac în situații de urgență cînd la mijloc este deficitul de gaze naturale.

În astfel de cazuri, consumatorii se clasifică în protejați și întreruptibili. Mai exact, consumatorii protejați sînt toți utilizatorii casnici, autorități publice care ajută la funcționarea bună a treburilor publice și agenți economici importanți așa ca firmele de panificație sau anumite industrii alimentare. Aceștia nu pot fi deconectați sau sînt deconectați în ultimul rînd.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

energie electrică , gaz natural , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
1407 locuitori

Burlăneşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Burlăneşti şi Buzdugeni. Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 26 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 219 km de Chișinău. La nord de Burlăneşti se află o întindere stîncoasă cu peşteri, ce formează malul stîng al Drăghiştei. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1407 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din 25 aprilie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.