19 august 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 2007
Сîți refugiați din Ucraina au fost angajați în R. Moldova
19 august 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 2007

Сîți refugiați din Ucraina au fost angajați în R. Moldova

De la începutul războiului din Ucraina, 728 de refugiați din Ucraina au fost angajați în Republica Moldova, dintre care 564 femei și 164 bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidenţele ANOFM sînt angajați în: Chișinău (537), Bălți (26), Ungheni (19), Cahul (17), etc.

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vînzător, vînzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

Peste 150 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarînd circa 2200 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Peste 400 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

Angajatorii, care au angajat cetățeni din Ucraina, au obligația de a notifica despre aceasta conform prevederilor punctului 8 din Dispoziția nr.4 din 01.03.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de muncă, către ANOFM prin următoarele modalități:

în format electronic la adresa de email: angajare_ua@anofm.md

sau pe suport de hîrtie prezentat la sediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale ANOFM
Notificarea despre angajarea cetățenilor ucraineni se va realiza prin prezentarea de către angajatori a următorului set de documente:

a. copiei actului de identitate a cetățeanului ucrainean;

b. copiei contractului de munca, întocmit conform legislației aplicabile pentru cetățenii Republicii Moldova;

c. informației privind codul numeric personal (IDNP) atribuit cetățeanului ucrainean la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova și/sau la solicitare de către centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice.

Adresele și datele de contact ale subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă le găsiți pe pagina web a ANOFM: https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni

Informații și consultații cu referire la notificare pot fi obținute telefonînd la Centrul de apel al ANOFM la numărul: 0 8000 1000. Program de muncă: luni - vineri, orele 8:00 - 16:30.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
608 locuitori

Cîrneşti este un sat din cadrul comunei Brătuleni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 608 oameni. Satul Cîrnești a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.