08 iulie 2022, 13:30 Realitatea moldovenească views 3605
Ioniță: „Pensionarii nu vor putea plăti facturile iarna”
Foto: gagauzmedia.md
08 iulie 2022, 13:30 Realitatea moldovenească views 3605

Ioniță: „Pensionarii nu vor putea plăti facturile iarna”

Mulți pensionari din Moldova trebuie să trăiască la propriu din pîine și apă. Bătrînii singuri trăiesc din pensii mici, pe care inflația literalmente le „mîncă”.

Unii pensionari nu pot cumpăra toate medicamentele necesare, alții sînt subnutriți sau mulțumiți cu ceea ce le mai dau vecinii. În același timp, oamenii se gîndesc cum să supraviețuiască iernii care vine.

Gheorghe Mocanu, locuitor al satului Cupcuiraionul Leova, locuiește singur și nu a ieșit încă afară în această vară. În casa bărbatului care și-a pierdut ambele picioare, este doar niște zahăr și posmagi pentru ceai.

Nici cei trei copii și nici asistentul social nu îl vizitează pe pensionar. Numai vecinii îl vizitează uneori. Gheorghe Mocanu a lucrat ca tractorist 40 de ani și acum primește o pensie de 2037 de lei. El spune că în ultimele două zile a mîncat doar niște roșii și dovlecei prăjiți, de care i-au mai adus consătenii. Frigiderul este murdar și gol.

Cu toate acestea, bărbatul spune că nu-i este foame: „Nu stau flămînd, îmi fac singur cafea sau ceai”.

Pe aceeași stradă, într-o casă de lut locuiește bunica Aftenia, în vîrstă de 91 de ani. Femeia singuratică primește o pensie de 1000 de lei și, în ciuda vîrstei, muncește zi și noapte în grădină pentru a avea ce pune masa.

"Primesc o pensie mică, cumpăr, dar toate produsele sînt scumpe. Mă duc la magazin cu 50 de lei, iau pîine, altceva... Vai de mine", se plînge ea. Pensionara își face de pe acum griji pentru iarna care vine, căci nu are puterile de odinioaăr pentru a strînge crengi și lemne de foc.

"Mă gîndesc cum o să trăiesc, că vine iarna, și nu am cu ce să încălzesc. Mi-au adăugat pensia, dar totul e scump, cîn stau și mă gîndesc că lemnele costă mai mult de o mie de lei și e frig în casa asta”, spune pensionara.

Alți bătrîni sînt mai norocoși – sînt ajutați de copii. Oamenii în vîrstă spun că nu știu cum ar trăi dacă ar rămîne singuri. Pensia de 1300 de lei nu este suficientă nici măcar pentru medicamente. "Fără fiica mea, aș fi murit demult. Fiica aduce mîncare, mă spală, îmi schimbă hainele, vai de capul meu, dacă moarte tot nu vine", suspină o altă femeie în vîrstă.

În timp ce unii pensionari nu au suficienți bani pentru mîncare, alții nu au de unde să o cumpere. Majoritatea locuitorilor din satul Troița, raionul Leova, sînt în vîrstă și trebuie să meargă cîțiva kilometri pînă la cel mai apropiat magazin alimentar.

„Sîntem pensionari, dar avem nevoie de pîine, și asta e departe. Trebuie să merg, dar picioarele nu mă țin, am 70 de ani. Zahărul costă 24 de lei kilogramul, pîinea 6-8 lei, sarea tot e scumpă, cum să trăim la bătrîneţe? În loc să ne odihnim...”, spun sătenii.

Economistul Veaceslav Ioniță spune că puterea de cumpărare a persoanelor în vîrstă a scăzut cu 15 la sută față de anul trecut. În același timp, atrage atenția – în acest an, oamenii de vîrstă pentru prima dată s-ar putea să nu poată plăti facturile iarna.

"În mai puțin de un an, vom avea o creștere de șase ori a prețului gazelor naturale. Adică aceasta este o lovitură nemaivăzută pentru Republica Moldova. Asta va afecta pe toată lumea și, prin urmare, guvernul a spus că nu va putea ajuta pe toți, ci doar pe cei care au nevoie”, notează expertul.
Potrivit Fondului Naţional de Asigurări Sociale, în ţară sînt aproape 530.000 de pensionari. Pensia medie este de 3100 lei. Și recent guvernul a anunțat că pregătește un nou mecanism de compensare pe timp de iarnă pentru gaz și căldură. Se presupune că gospodăriile vor fi împărțite în șase categorii în funcție de venitul lunar și de consumul de gaze.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
1342 locuitori

Jura este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Jura este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Jura alcătuia 1342 de oameni în anul 2011. Satul Jura a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.