14 aprilie 2022, 14:30 Realitatea moldovenească views 2175
Proiectul de lege privind interzicerea panglicii
Foto: aif.md
14 aprilie 2022, 14:30 Realitatea moldovenească views 2175

Proiectul de lege privind interzicerea panglicii "Sfîntul Gheorghe", votat în lectură finală

Modificările la Codul contravențional care prevăd ”interzicerea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sînt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară”, a fost adopate în lectură finală, cu votul a 53 de deputați, relatează Noi.md.

Inițiativa propusă de deputatul PAS Lilian Carp prevede amenzi între 4500 și 9000 de lei aplicate persoanelor fizice pentru confecționarea, utilizarea în public sau promovarea simbolicii extremiste sau de război.

Astfel, încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspîndirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sînt utililzate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei și glorificării acestor acțiuni, confecționarea, vînzarea și răspîndirea acestora se sancționează:

- cu amendă la 90 la 180 de unități convenționale sau cu muncă nermunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore aplicată persoanei fizice

- amendă de 180 la 360 aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 300 la 600 unități convenționale aplicată persoanei juridice, se arată în inițiativa legislativă.

În calitate de agent constatator pentru contravenția prevăzută în acest articol a fost desemnat Ministerul Afacerilor Interne, prin organele poliției.

Potrivit proiectului de lege, prin „atribute și și simboluri general cunsocute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară” se înțeleg:

- drapelele, benzile și panglicile colorate (banda bicoloră negru-portocalie); ebmlemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor); insignele, uniforme, sloganuri, formule de salut, precum și orice alte asemenea însemne utlizate de participanții la acțiuni se agrediune militară.

După cum a argumentat autorul acestor prevederi, Lilian Carp, inițiativa a fost necestă în contextul războiului din Ucraina și sporirea cazurilor de utilizare a acesei simbolici pe teritoriul R.Moldova.

"În contextul războiului din Ucraina se atestă sporirea cazurilor de utilizare pe teritoriu R.Moldova a simbolurilor folosite în acest război care susțin agresiunea, o justifică și glorifică. Utlizarea unor astfel de simbolici promovează indirect războiul, duce la apariția unor tensiuni sociale, și crează premise pentru ațîțarea urei interetnice", argumentează autorul.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
205 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.