11 martie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 1945
Refugiații ucraineni își doresc să se angajeze în cîmpul muncii
Foto: zugo.md
11 martie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 1945

Refugiații ucraineni își doresc să se angajeze în cîmpul muncii

Fluxul de refugiați din Ucraina în Republica Moldova nu seacă. Locuitorii țării vecine se grăbesc să se mute într-un loc mai liniștit, unde să poată sta pînă la încheierea conflictului iscat pe teritoriul lor. Unii ucraineni tranzitează Moldova în drum spre țările europene, alții se opresc la noi, în speranța că după ce se termină războiul vor reveni în patrie. Aceștia caută variante de a se angaja la muncă, iar copiii să poată merge la școală sau grădiniță.

O politică relaxată de angajare

Conform datelor Poliției de frontieră, în perioada 24 februarie – 10 martie pe teritoriul RM au intrat 270 306 de cetățeni ai Ucrainei, dintre aceștia 169 108 au părăsit țara noastră. În Moldova au rămas 100 501 de străini (cetățeni ai Ucrainei, dar și a altor țări).

Miercuri, 9 martie, Dumitru Ursu , secretarul general al guvernului , a declarat că la momentul ținerii briefingului pentru presă ceruseră azil în RM 3114 de cetățeni străini (inclusiv 2279 cetățeni ucraineni), care s-au adresat oficiilor Biroului pentru migrație și azil.

Cetățenii ucraineni rămași în RM înțeleg că statul moldovenesc (chiar primind ajutor umanitar de la țările UE) și locuitorii lui, uniți într-un efort comun, nu-i pot întreține gratuit ( hrană, cazare, servicii comunale) mult timp, de aceea solicită statutul de refugiat ș caută posibilități de angajare.

Din aprecierile autorităților moldovene, pe teritoriul țării noastre vor sta un timp mai îndelungat zeci de mii de cetățeni ai Ucrainei, de aceea se lucrează la elaborarea unor politici de integrare a lor, este relaxată politica de angajare și introduse mecanisme de înscriere a copiilor la școală.

Autoritățile RM au facilitat procedura de angajare a cetățenilor ucraineni în perioada stării de urgență. Conform deciziei nr. 4 din 1 martie, 2022 Comisia pentru starea de urgență din RM a permis cetățenilor Ucrainei să se angajeze la muncă în companiile moldovenești fără a obține permisul de ședere temporară. Acest drept acționează doar în perioada stării de urgență. Anume pentru această perioadă vor fi încheiate contractele individuale de muncă.

 Numărul exact de refugiați care vor rămîne în țara noastră nu se cunoaște azi, așa că trebuie găsite oportunități pentru a le oferi un loc de muncă în RM. Din spusele lui Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale, împreună cu Agenția ONU pentru refugiați se lucrează asupra mecanismului de acordare a sprijinului financiar acestor familii, pentru ca ele să se poată integra.

– Vorbind despre sprijin financiar, am în vedere mecanismul internațional , nu pe cel bugetar, - explică M. Spatari. – Practica internaționala a arătat, că cea mai bună opțiune pentru ca refugiații să se integreze în societate este achitarea unei indemnizații, ca ei să-și poată procura hrană, închiria o locuință, găsi un loc de muncă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
199 locuitori

Сărpineanca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Cărpineanca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.