11 februarie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2849
Andrei Munteanu:
11 februarie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2849

Andrei Munteanu: "Guvernul nu are o strategie de dezvoltare a țării"

Autoritățile Republicii nu au un plan de acțiune pe termen lung, o strategie de dezvoltare a țării, care să fie dezvoltată în acdrul consultărilor, discuțiilor publice cu diferite segmente ale populației care au propriile dorințe, viziuni, priorități despre cum și unde ar trebui să se dezvolte țara.

Această opinie a fost exprimată de diplomatul-negociator profesionist cu mulți ani de experiență în Statele Unite, Europa și Asia Centrală, profesor în științe politice, acum șef al proiectului anticorupție la secretariatul OSCE de la Viena, Andrei Munteanu, vorbind în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Fedorova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El crede că astfel de probleme au început în Moldova cu mult timp în urmă.

"Ele s-au maturizat în felul lor. Cei mai mulți nu le-au acordat atenție. Țara și-a început independența cu dificultăți datorită faptului că diferite grupuri ale populației nu s-au putut înțelege între ele. Mă refer, în primul rînd, la tansmiterea Independenței imediat, aproape din momentul adoptării Declarației de Independență, imediat într-o altă țară. Mișcarea național-patriotică s-a concentrat imediat nu pe crearea propriului stat, ci pe un pod către un alt stat. Acest lucru a zdruncinat foarte mult bazele autodeterminării sociale. Oamenii au început să creadă că nu putem trăi singuri. Se pare că noi nu numai că nu putem trăi fără Uniunea Sovietică, dar trebuie să trăim neapărat cu altcineva. Adică, aceasta este o mișcare național-patriotică, și poate că ea și avea dorința să facă ceva nou, dar mișcarea a fost imediat tratată ca unirea la ceva și, ca rezultat, problema transnistreană. iarăși. Ea nu a învățat pe nimeni nimic", a spus Andrei Munteanu.

"Slavă Domnului că conflictul a fost înghețat, dar practic nimeni nu a abordat această problemă la modul serios, la niciun nivel în acest timp, cu posibila excepție a perioadei în care au existat negocieri serioase, dificile și complexe cu Federația Rusă cu privire la așa-numitul Memorandum Kozak. Atunci s-a lucrat cu adevărat în ceea ce privește determinarea statutului teritoriului transnistrean", a continuat el.

Politologul a atras atenția asupra faptului că, după ce s-au făcut pași în clătinarea bărcii sociale, țara s-a calmat puțin după conflictul transnistrean, a început să se întoarcă la sine, dar scindarea socială, ideologică a continuat să existe și, ca urmare, la începutul anilor 2000, la putere au venit oameni care credeau că statul sunt ei.

"Și această diviziune, depresiune, adâncime, groapa dintre cei de la putere și toți ceilalți, a crescut cu viteză cosmică și a crescut pînă la punctul în care oamenii nu mai au încredere în cei care sunt la conducerea puterii și aceasta este cea mai mare, cea mai dificilă problemă astăzi. Sondaje sociale, statistici, cifre, tendințe geopolitice – toate sînt foarte bune, trebuie să știm, să ne gândiți la asta și așa mai departe. Dar situația celor care se numesc populația Republicii Moldova este atît de simplificată acum, încît oamenii se gîndesc fie să plece, fie să îndure", a subliniat Andrei Munteanu.
De menționat că strategiile de dezvoltare ale Republicii Moldova pot fi citite pe pagina moldovenii.md în secțiunea "Strategia de dezvoltare".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , strategie , dezvoltare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.