11 ianuarie 2013, 12:42 Realitatea moldovenească views 6201
11 ianuarie 2013, 12:42 Realitatea moldovenească views 6201

Republica Moldova a urcat nouă poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice

Republica Moldova a fost plasată pe locul 115 în clasamentul celor mai libere economii din lume, elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, relatează MOLDPRES cu referire la raportul "2013 Index of Economic Freedom" (Indicele Libertăţii Economice).

Economia moldovenească este considerată drept "parţial liberă" şi înregistrează un scor de 55,5 puncte dintr-un total de 100, cu 1,1 puncte mai bine decît anul trecut. Republica Moldova a urcat nouă poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice, în care au fost incluse 177 de ţări.

Conform Index of Economic Freedom pe 2013, Republica Moldova se clasează pe locul 39 din cele 43 de state din Europa, iar scorul său total este sub media regională şi globală. Moldova a obţinut un scor mai mare decît în anul trecut la trei dintre cei 10 indicatori luaţi în calcul la elaborarea clasamentului, a înregistrat stagnare pe patru capitole şi a cedat poziţiile din anul 2011 la trei indicatori.

"Pe parcursul ultimilor trei ani, Moldova şi-a revenit treptat după încetinirea accentuată a economiei. Însă trecerea la o economie de piaţă mai stabilă rămîne fragilă. Progresele înregistrate de Guvern privind îmbunătăţirea climatului antreprenorial şi promovarea libertăţii economice au fost inegale. În pofida unor privatizări, statul continuă să joace un rol dominant în economie. Fundamentele libertăţii economice nu sînt ferm instituţionalizate, iar sistemul judiciar rămîne vulnerabil la interferenţe politice şi corupţie", se arată în raportul Heritage Foundation.

Republica Moldova se bucură de un înalt grad de libertate fiscală, a comerţului şi de libertate monetară, constată experţii americani. Corupţia, cheltuielile guvernamentale şi libertatea investiţională sînt punctele slabe ale economiei moldoveneşti.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, financiară, a investiţiilor, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. O economie este cu atît mai liberă, iar intervenţia statului mai mică, cu cît indicele este mai înalt. Republica Moldova a primit punctaje înalte la compartimentul libertatea fiscală, respectiv 87,2%, libertatea comercială - 80, precum şi libertatea monetară - respectiv 73,4, punctaje peste medie la capitolul libertatea afacerilor - 69,7%. Un scor mult sub medie avem la capitolul corupţie - 29, drepturile de proprietate - 40% şi libertatea investiţională - 35%.

Dintre fostele republici sovietice, astăzi ţări independente, Estonia ocupă locul 13, Georgia - 21, Lituania - 22, Armenia - 38. Federaţia Rusă este plasată pe locul 139 în clasamentul libertăţii economice, iar Ucraina pe poziţia 161, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

Moldova , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
707 locuitori

Hîjdieni este un sat din cadrul comunei Berezlogi, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 707 oameni. Satul Hîjdieni a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.