22 decembrie 2019, 11:15 Realitatea moldovenească views 2860
Declarație: Moldova trebuie să îmbunătățească calitatea resurselor creditare
22 decembrie 2019, 11:15 Realitatea moldovenească views 2860

Declarație: Moldova trebuie să îmbunătățească calitatea resurselor creditare

În Moldova, trebuie de îmbunătățit calitatea resurselor creditare pînă la nivelul „finanțării dezvoltării".

Această opinie a fost exprimată de președintele companiei DAAC-Hermes, consilierul municipal Vasile Chirtoca, în cadrul forumului de afaceri Dialog Pro-Business, care a avut loc la Palatul Republicii din Capitală, organizat de conducerea de vîrf a țării, transmite Noi.md.

Vorbind despre parametrii de creditare în lei, pe care îi putem numi finanţare a dezvoltării, el a menționat că propria experienţă, calcule elementare, reieșind din nivelul salariilor în ţară, demonstrează faptul că pentru business aceşti parametri de creditare în lei ar fi următorii: termenul de creditare 7-10 ani, vacanţa de 3 ani, rata cu toate comisioanele – pînă la 4% anual. Ipoteca pentru familii: 25-30 ani, vacanţa de 3-5 ani, rata 3-4%.

Vasile Chirtoca a atras atenția tuturor că banii care costă 5-6% reprezintă credite ale stagnării, 7 procente şi mai mult – credite ale degradării.

Dacă vrem să operăm cu lucruri reale în reformarea sistemului bancar, care demult este necesară, trebuie să reieşim din aceste cifre. Apreciez înalt profesionalismul conducătorilor sistemului bancar moldovenesc, inclusiv al preşedinţilor băncilor comerciale, dar am impresia că colegii-bancheri nu înţeleg definitiv importanţa sporirii calităţii resurselor creditare pînă la nivelul "finanţarea dezvoltării"", a menționat președintele companiei DAAC-Hermes.

Potrivit lui, colegii-bancheri manifestă atenție în discutarea chestiunilor reformării sistemului, care este unicul ce oferă resurse financiare businessului şi familiilor (cu excepţia organizaţiilor de microfinanţare).

Mai mult decît atît, adesea poţi auzi de la colegii-bancheri că resursele de creditare vor deveni mai calitative atunci cînd parametrii economici vor fi mai buni, businessul şi familiile, precum şi economia în ansamblu vor fi mai mari şi mai dezvoltate.

"Dar nu punem noi oare, cu o astfel de abordare, căruţa înaintea calului? Pe de o parte, toţi înţeleg că în ţară sistemul bancar este unica sursă de finanţare a businessului şi a familiilor, dar deocamdată nu este în stare să ofere "creditare dezvoltării", pe de altă parte, bancherii spun businessului şi familiilor: "după ce economia (adică, businessul şi familiile) vor fi mai dezvoltate, şi creditele vor fi mai ieftine şi mai lungi". Cercul s-a închis!", a spus omul de afaceri.

El a menționat faptul că nivelul de monetizare a economiei moldovenești este de doar 30% fiind unul dintre cele mai mici din lume.

"Despre ce dezvoltare putem vorbi? Cu rezerve valutare ce depăşesc de 2,5 ori normativul importurilor pentru 3 luni şi de 6 ori volumul monedei străine, de care Banca Naţională a avut nevoie pentru a stabiliza sistemul financiar în perioada celei mai mari crize din 2009, cu o echipă super-profesionistă de bancheri, noi putem ridica nivelul monetizării, în paralel - putem reduce ratele în economie, pentru ca în 2-3 ani să obţinem situaţia, în care va deveni posibilă "finanţarea dezvoltării" de către bănci. Alte variante nu există şi degrabă nu vor exista. Nu cred că printre cei prezenţi în această sală sînt aşa oameni, însă cei care-s departe de economia reală nici nu-şi pot închipui ce repede am putea noi înainta, dacă vom crea condiţii pentru "finanţarea dezvoltării" cu parametrii numiţi mai sus", a subliniat Vasile Chirtoca.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , credit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.