30 noiembrie 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 4056
Alexandr Stoianoglo: între procuratură și politică
30 noiembrie 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 4056

Alexandr Stoianoglo: între procuratură și politică

Învingător în concursul pentru funcția de procuror general a devenit fostul deputat Alexandr Stoianoglo – candidatul care a obținut punctajul maxim în rezultatul interviurilor la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Ieri el a fost numit în această înaltă funcție prin decretul președintelui țării.

Astfel concursul pentru funcția de procuror general a ajuns la un final logic. De la noul șef al instituției așteptăm, în primul rînd, progrese în investigarea dosarelor penale de rezonanță, dar și reformarea Procuraturii Generale, care presupune evaluarea corpului de procurori de către o comisie independentă. Noul proiect de lege privind reforma justiției a fost expediat Comisiei de la Veneția, care se va expune pe marginea lui chiar luna aceasta. Se preconizează că legea va fi adoptată în decembrie, iar procesul de evaluare va demara la începutul anului viitor

Patru candidați pentru CSP

Interviurile pretendenților la funcția de procuror general s-au desfășurat cu ușile închise joi, 28 noiembrie. La această etapă a concursului au fost admiși patru candidați selectați de comisia de evaluare a Ministerului Justiției – Oleg Crîșmaru, anchetator superior la centrul Național Anticorupție, Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului resurse juridice, Veaceslav Soltan, procuror și șef de secție la procuratura generală și Alexandr Stoianoglo, ex-deputat PDM. CSP a examinat nu doar dosarele candidaților, ci și actele prezentate de CNA, SIS, ANI, dar și comisia Ministerului Sănătății, muncii și protecției sociale, care examinează starea de sănătate a candidaților.

Împreună cu dosarele concurenților, Ministerul Justiției a transmis CSP confirmarea faptului că actul administrativ care anula rezultatele selectării prealabile a candidaților la funcția de procuror general nu a fost anulat. La începutul lui noiembrie, ex-ministra justiției Olesea Stamate a anunțat că din anumite considerente va fi nevoită să anuleze rezultatele concursului. Potrivit acesteia, membrii comisiei nu au putut efectua evaluarea minuțioasă a integrității candidaților, deoarece le-a lipsit informația deplină. Unde mai pui că cel puțin unul dintre experți a acordat aprecieri părtinitoare. Guvernul Sandu a declarat că acest concurs a fost compromis și și-a asumat răspunderea pentru modificarea procedurii de numire a procurorului general. Însă parlamentul nu a susținut această inițiativă și a înaintat o moțiune de cenzură.     

Fadei Nagacevschi, noul ministru al Justiției, a spus la prima sa conferință de presă că, în pofida promisiunilor anterioare, predecesoarea sa nu a anulat rezultatele concursului, astfel că concluziile comisiei de evaluare au rămas valabile. De aceea el a decis să prezinte CSP lista scurtă cu cei patru candidați. Potrivit lui Nagacevschi, el a analizat procedura de desfășurare a concursului și a ajuns la concluzia că fosta ministră a încălcat grav legea. Și prim-ministrul Ion Chicu a cerut să nu fie tergiversată transmiterea actelor către CSP. El a spus că obligația de a numi procurorul general este printre primele în șirul acțiunilor urgente ale noului guvern.  

Fadei Nagacevschi menționează că nu există o decizie judecătorească care ar anula selectarea prealabilă  a nivelul Ministerului Justiției. Se știe, că mai mulți candidați care și-au depus dosarele, dar nu au fost admiși pentru participare la interviuri, au contestat în instanță această decizie și au cerut anularea ei, ceea ce ar fi putut însemna anularea preselecției în totalitate. Serghei Perju, participant la concurs, a depus mai multe contestații, el consideră rezultatele ca fiind distorsionate și ilegale. El a cerut sistarea  procedurii de numire a procurorului general înainte de examinarea lor. Perju a spus că adresarea sa a rămas fără răspuns din partea noului ministru al Justiției, dar și a CSP.  

În instanță s-a adresat și un alt participant la concurs, Eduard Bulat, care anterior anunțase autoritatea națională pentru integritate despre nerespectarea regimului juridic privind conflictul de interese de către unii membri ai comisiei. El a cerut de la CSP sistarea procedurii de selectare și numire a procurorului general  pînă la examinarea contestațiilor. Dar în lipsa unor decizii judecătorești, aceste circumstanțe nu au influențat agenda CSP. În conformitate cu recentele amendamente legislative, CSP alege una dintre candidaturile propuse de Ministerul Justiției și o prezintă președintelui țării spre a fi numită în funcție.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

Procuratura Generală , procuror

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
764 locuitori

Iujnoe este un sat şi comună din raionul Cahul. Iujnoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Cahul și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 764 de oameni. Satul Iujnoe a fost menționat documentar în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.