09 iulie 2019, 16:40 Realitatea moldovenească views 4174
Ministrul Economiei a denunțat scheme de corupție în cadrul unor instituții de stat
09 iulie 2019, 16:40 Realitatea moldovenească views 4174

Ministrul Economiei a denunțat scheme de corupție în cadrul unor instituții de stat

Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un pachet de acte legislative menit să asigure demonopolizare și transparență în domeniul economic. Anunțul a fost făcut marți, 9 iulie, de către ministrul Vadim Brînzan, care a denunțat scheme de corupție în cadrul unor instituții ale statului, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Brînzan, „o mînă de oameni au adus schemele din ani 90 în structurile statului și au transformat o țară întreagă în propria afacere, astfel încît banii cetățenilor ajungeau nu în bugetul de stat, dar în buzunarul unui grup criminal organizat".

„Majoritatea structurilor din economie erau controlate și subordonate baronilor Partidului Democrat - o mînă de oameni care adunau bir de la business, de la instituții de stat. Sacii de bani adunați mergeau în bugetul grupului criminal sau al partidului. Cei care nu erau de acord să plătească, erau închiși, șantajați cu dosare penale sau li se preluau afacerile", a spus Brînzan.

Ministrul a afirmat că a primit plîngeri că la Calea Ferată a Moldovei se percepea o taxă de la 2 la 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul Republicii Moldova.

În aceste condiții, „lunar, în buzunarul grupului organizat ajungeau minimum 400 mln de lei, în urma aplicării acestor scheme", potrivit ministrului.

Brînzan a spus că în acest caz vor fi sesizate instituțiile de drept. Totodată, ministrul a adăugat că asemenea scheme nu vor mai fi tolerate în continuare, iar noua echipă de la minister va asigura construirea unei economii transparente și competitive.

 

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Vadim Brînzan , coruptie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
272 locuitori

Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.