06 februarie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 1997
Despre noua lege a salarizării: „Cu o mînă s-a dat și cu alta s-a luat” (Video)
06 februarie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 1997

Despre noua lege a salarizării: „Cu o mînă s-a dat și cu alta s-a luat” (Video)

De la 1 decembrie 2018, salariile angajaților din sectorul bugetar urmau să crească de la 20 pînă la 90 sută, cu toate astea noua legea a salarizării nu a dat efectele scontate, a declarat pentru Noi.md președintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice, Vlad Canțîr.

Potrivit lui, deși noua legea presupunea crearea unui sistem unitar și echitabil de salarizare, în realitate s-au produs mari discrepanțe de salarii pentru diferite categorii de angajați din sectorul public, iar mai mulți funcționari au rămas nemulțumiți.

„De fapt actuala lege a defavorizat prin diminuare situația salarială a angajaților din serviciile publice. Proiectul s-a vrut a fi unul nediscriminatoriu, s-a vrut bine, dar s-a făcut rău, fiindcă este o situație discriminatorie pentru foarte multe funcții. De exemplu funcțiile echivalente din grupul operațional, angajații din penitenciare au fost defavorizați, fiind la același nivel de funcție cu angajați ai CNA, SIS. Pe undeva se creează impresia de fapt cu o mînă se dă și cu alta se ia. Unii angajați în realitate pierd", a relatat Canțîr.

Totodată, potrivit lui, se atestă o discrepanță mare între salariile persoanelor cu funcții de conducere și a celor cu funcții de execuție.

„În societate deja se vorbește că realmente au fost majorate salariile pentru șefi, iar funcțiile de execuție au fost lăsate în umbră. Volumul de lucrul al unui jurist din orice primărie de exemplu sau al unui contabil-șef este deosebit de important, dar remunerarea nu e pe măsură", a adăugat el.

Vlad Canțîr a mai menționat că veniturile anuale ale unui angajat, în baza vechiului sistem de salarizare, au fost mai mari decît cele care vor fi acumulate în baza noii legi. „Estimăm pierderi salariale colosale, începînd cu suma de 2000-3000 de lei pînă la 25 - 30 de mii de lei anual, pe diferite sisteme", spune el.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

salarii , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.