11 iulie 2011, 15:45 Realitatea moldovenească views 29658
11 iulie 2011, 15:45 Realitatea moldovenească views 29658

Relicve moldovenești la muntele Athos

Un grup de pelerini condus de Protoiereul Teodor Roșca s-a întors din călătoria la Sf. Munte Athos.

Istoria Sfîntului Munte Athos cunoaște fapte pilduitoare ale celor mai celebri și  mai sîrguincioși fii ai Moldovei. Pelerinii au vizitat turnul construit de Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfînt în orașul Ouranopilis (de unde începe călătoria pe Sf. Munte); și-au plecat genunchii în fața icoanei Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, dăruită de Ștefan cel Mare și Sfînt Mănăstirii Zografu; au ținut în mîini simbolul vitejiei strămoșilor noștri - Steagul de luptă al Marelui Ștefan, - cu chipul Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe și icoana Botezului Domnului; au fost uimiți de smerenia și întelepciunea Arhimandritului Ambrosie, egumenul de la Zografu.

Aceste relicve sînt cu sfințenie păstrate de călugării athoniți, pelerinii moldoveni beneficiind de o cinste deosebită  de a ține în mîini Steagul de luptă al Marelui Ștefan. Mănăstirile de pe muntele Athos păstrează vie amintirea marilor domnitori moldoveni, ctitori la Sfîntul Munte, care permanent au susținut așezările monastice prin donații, odoare, veșminte, cărți de rugăciune etc.  

 

Sursa: ciuflea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.