07 octombrie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 3085
Rezervele Moldovei au trecut de 3,0 mlrd. dolari. Este bine, nu înțelegem noi ceva, sau pur și simplu ne jefuiesc?
07 octombrie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 3085

Rezervele Moldovei au trecut de 3,0 mlrd. dolari. Este bine, nu înțelegem noi ceva, sau pur și simplu ne jefuiesc?

Vasile Balan

Și iarăși Banca Națională a raportat cu mîndrie creșterea rezervelor valutare – acestea au trecut deja de 3,0 mlrd. dolari SUA.

Apare întrebarea : de cîte rezerve are nevoie Banca Națională (citește –Republica Moildova) pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar și ce parte a mijloacelor acumulate poate fi îndreptată pentru dezvoltarea țării?   

În timp ce  rezervele noastre constituiau cîteva sute de  milioane de dolari SUA,  ni se spunea, cu trimitere la știința economică,  că acestea trebuie să fie  egale cu volumul de trei luni al importurilor, ceea ce  astăzi constituie cca 1,4 mlrd. dolari SUA.  Rezervele valutare au depășit  volumul importurilor pe trei luni  încă 10 ani în urmă,  iar noi tot acumulăm și acumulăm.  Și cum rămîne cu știința economică?   Și la ce bun le acumulăm în continuare?  

Mai exact, de ce?  De ce  Moldova săracă, care  are nevoie de mijloace pentru dezvoltare, ține în băncile străine, practic gratuit, mijloacele cîștigate de exportatori și de cetățenii plecați să muncească  peste hotare?  De ce, la semnarea  memorandumului de rînd, FMI  ne propune insistent încă niște sute de milioane de dolari pentru completarea rezervelor (care și așa-s prea multe)?   Și noi le luăm,  apoi BNM transferă aceste mijloace împrumutate  pe depozitele din băncile străine, sau achiziționează obligațiuni ale altor state.  Și toate cu o dobîndă mizeră…  

Răspunsurile la aceste întrebări formează o temă aparte , la care vom reveni în alte materiale. 

Alta e problema: De ce guvernarea acceptă așa ceva? Poate, primul ministru, Ministrul economiei și cel al finanțelor nu au o pregătire suficientă în domeniul finanțelor și nu înțeleg, că pentru noi, delicat vorbind,  această situație nu este avantajoasă? Sau poate  au dreptate cei care susțin că  toți conducătorii Băncii Naționale, de la fondarea ei încoace,  sunt  reprezentanții  cercurilor financiare internaționale, pregătiți anume  și ”infiltrați” la noi pentru a apăra interesele acestor cercuri, nu pe cele ale Moldovei?   

Probabil, este aici și un grăunte de adevăr, căci la noi nu există instituții care pregătesc miniștri  și bancheri  BN   – pe toate le învățăm ”din mers”, sau angajăm economiști din rîndul gastarbeiterilor.  Totuși, nu asta e principalul – conducătorii noștri sunt întîi de toate  cetățeni ai RM și, ca politicieni, sunt interesați vital să dezvolte țara.     

În opinia noastră,  importantă în cazul dat este speranța veche de cînd  lumea, sonorizată încă de celebrul Ostap Bender: «Occidentul ne va ajuta!». Eroarea, care zeci de ani îi dezorientează pe  conducătorii noștri cu pregătire insuficientă: « Occidentul ne va ajuta!».  Occidentul este bun și ne iubește, deci orice  ajutor propus de Occident (reforme, memorandumuri,credite, etc.) ne va face bine și ne va fi de folos. 

Citiţi continuarea pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

rezerve valutare , economie , BNM

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1150 locuitori

Rediul Mare este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Rediul Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 228 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1150 de oameni. Satul Rediul Mare a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.