08 iulie 2011, 13:13 Realitatea moldovenească views 5236
08 iulie 2011, 13:13 Realitatea moldovenească views 5236

Dorin Chirtoacă rămîne primar al Chișinăului

Update 14.35

Curtea de Apel Bălţi a respins cererea Partidului Comuniştilor de a anula mandatul de primar al Chişinăului şi de a organiza alegeri locale repetate. Astfel, completul de judecători a validat mandatul lui Dorin Chirtoacă şi rezultatele scrutinului din 19 iunie. PCRM a condamnat hotărîrea Curţii de Apel Bălţi, declarînd că aceasta a fost luată sub presiuni. ”Am avut speranţa că sistemul nostru judecătoresc va fi totuşi un sistem independent. S-a demonstrat însă că puterea legislativă prevalează asupra puterii judecătoreşti. Judecătorii au fost îngenuncheaţi”, a spus deputatul şi juristul PCRM, Sergiu Sîrbu. Jusitul PL, Ion Casian, dar şi preşedintele Consiliului Electoral de Circumscripţie Chișinău, Iulian Balan, s-au arătat mulţumiţi de decizia judecătorească, menţionînd că aceasta a fost una obiectivă. La rîndul său, preşedintele Curţii de Apel Bălţi, Gheorghe Scutelnic, a ţinut să declare că judecătorii nu au fost presaţi de către forţele politice din ţară, dar a acuzat jurnaliştii de manipulare a opiniei publice.”Nici o presiune nu a fost făcută de nici unul din figuranţii politici din ţară, doar de către dumneavoastră, stimaţi jurnalişti, prin publicaţii eronate şi neverificate. Judecătorii din Bălţi îşi fac datoria în conformitate cu legea”, a subliniat Scutelnic. În replică, Sergiu Sîrbu a spus că nu crede afirmaţiilor lui Scutelnic, deoarece ”…nici un judecător nu va recunoaşte niciodată că a fost presat. Altfel, riscă să finalizeze ca Ion Muruianu”. Decizia Curţii de Apel Bălţi este irevocabilă la nivel naţional, însă PCRM a anunţat deja că o va contesta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Update 12.13
În timp ce completul de judecată examinează recursul PCRM cu privire la anularea mandatului de primar de Chișinău, sub ferestrele Curţii de Apel Bălţi, mai mulţi simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor s-au adunat, pentru a protesta împotriva presiunilor asupra justiţiei, cerînd să ia o decizie corectă şi scandînd lozinci precum "Jos imixtiunea în puterea judecătorească!" şi "Poporul vă susţine, nu vă lăsaţi intimidaţi!".

Update 11.52
Completul de judecată a purces la examinarea probelor şi audierea martorilor. Jurnaliştilor li s-a interzis să filmeze în sala de judecată. Judecătorul Eduard Ababei a declarat că, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a face imagini video, este necesar acordul magistraţilor.

Update 11.42
Partidul Liberal a solicitat anexarea la dosarul examinat a demersului adresat către CEC şi răspunsului organului electoral cu privire la derularea turului doi al alegerilor locale din 19 iunie şi cu privire la contestaţiile parvenite la acesta. Reprezentanţii Consiliului Electoral de Circumscripţie au susţinut cererea PL. Pe de altă parte, PCRM solicită respingerea demersului, ca fiind nefondat. Avocatul Sergiu Sîrbu a declarat că CEC, în ziua alegerilor, refuza înregistrarea contestaţiilor, iar cetăţenii erau nevoiţi să înregistreze plîngerile la judecată. ”Considerăm că informaţia CEC nu este relevantă”, a menţionat Sîrbu. Completul de judecată a dispus admiterea demersului PL.

Update 11.21
După o scurtă pauză, şedinţa Curţii de Apel a fost reluată. Juristul PCRM, Sergiu Sîrbu, a prezentat instanţei dovezi de încălcare a Codului Electoral.

Update 11.16
Curtea de Apel Bălţi a luat o pauză pentru deliberări după 5 minute de la începerea şedinţei cu privire la validarea mandatului de primar al Chişinăului. La începutul şedinţei s-a anunţat că Consiliul Electoral de circumscripţie Chișinău a depus o cerere de revizuire a hotărîrii Curţii Supreme de Justiţie de a transfera examinarea dosarului la Bălţi. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Electoral de Circumscripţie, Iulian Balan, a declarat că s-a renunţat la această procedură şi a fost depusă deja o cerere de retragere a solicitării respective. Pentru a clarifica situaţia, completul de judecători a anunţat o pauză.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1996 locuitori

Chirileni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Chirileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1996 de oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.