29 iulie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 12892
Cei doi Dmitri pentru relațiile cu Moldova
29 iulie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 12892

Cei doi Dmitri pentru relațiile cu Moldova

Xenia Florea

Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a numit pe ministrul Agriculturii, Dmitri Patrușev, în funcția de copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, eliberîndu-l pe Dmitri Rogozin de aceste atribuții.

Astfel, direcția moldovenească va fi patronată acum concomitent de doi oficiali de rang înalt, și ambii se numesc Dmitri Nikolaevici – Kozak și Patrușev. Potrivit actelor oficiale, ambii vor fi responsabili de relațiile cu Republica Moldova.  

“Agentul special” pentru agricultură

Dacă Dmitri Kozak este o persoană aproape legendară în Moldova, apoi despre Dmitri Patrușev la noi se cunoaște foarte puțin. De altfel, încă nu demult el și în Rusia era cunoscut doar în unele cercuri înguste.

Politicienii moldoveni de dreapta și experții politici, desigur, vor simți tensionări din cauza urmei de ”cekist” din biografia noului copreședinte al comisiei menționate. Dmitri Patrușev nu este doar fiul mai mare al actualului secretar al Consiliului de securitate al FR, ex-director al FSB-ului Nikolai Patrușev, dar și absolvent al Academiei FSB (2006).

Dmitri Patrușev a venit la Ministerul Agriculturii din domeniul bancar. Inițial a muncit la banca VTB pe post de vicepreședinte, unde supraveghea oferirea creditelor unor companii mari de minerit, petrol etc. Iar în 2010 a venit în fruntea celei de-a treia ca mărime bănci din FR– „Rosselhozbank”. La sfîrșitul anului 2015, el a fost numit „bancherul anului”, deși, sub conducerea lui, instituția a suportat, în perioada de raportare, pierderi record în sumă de 47,9 miliarde de ruble, dar se consideră că Patrușev a moștenit problemele băncii de la predecesorul său și nu a reușit să le soluționeze pe toate.

La numirea lui Dmitri Patrușev, care avea pe atunci 32 de ani, la „Rosselhozbank”, mass-media rusă glumea că “cekiștii au pus mîna pe furci”, deoarece vedea o legătură cu controalele totale ale Procuraturii Generale în sectorul agrar. Iar în mai curent, ex-bancherul cekist de 40 de ani a devenit ministru al agriculturii.  

Faptul că anume responsabilul de sectorul agrar al FR a fost numit copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică este un plus evident pentru partea moldovenească. Fiind ministru al agriculturii, Dmitri Patrușev este responsabil pentru dezvoltarea pieței alimentare, și pentru investițiile în agricultură. În plus, din 2016 el este membru al Consiliului de directori al SAD „Gazprom”. Deci ambele sfere ale activității lui profesionale sînt foarte importante pentru partea moldovenească. Precedentul copreședinte al Comisiei Dmitri Rogozin, fiind vicepremier, a supravegheat complexul industrial-militar – o sferă destul de îndepărtată de interesele de export-import ale Republicii Moldova.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

Dmitri Rogozin , Dmitri Patrușev

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
93 locuitori

Pervomaisc este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 136 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 93 de oameni. Satul Pervomaisc a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.