20 martie 2018, 16:50 Realitatea moldovenească views 11461
Noi.md a primit rezultatele testelor de depistare a OMG-urilor (Video)
20 martie 2018, 16:50 Realitatea moldovenească views 11461

Noi.md a primit rezultatele testelor de depistare a OMG-urilor (Video)

Angelina Taran

Anterior, portalul Noi.md a anunțat lansarea unei campanii de investigare a produselor alimentare importate și autohtone privind conținutul de organisme modificate genetic (OMG-uri) din acestea. Primul lot de produse a fost deja testat.

Am procurat dintr-un supermarket din capitală cîteva mostre de porumb dulce conservat, fabricate de producători autohtoni și străini, și le-am dat spre a fi testate la un laborator de analiză moleculară acreditat din cadrul Centrului Național de Verificare și Certificare a Producției Vegetale și Solului, pentru depistarea prezenței OMG-urilor din acestea.

În plus, am vizitat și Laboratorul de analiză genetică moleculară, unde a fost efectuată testarea produselor pentru depistarea OMG-urilor. Aici sînt realizate, de asemenea, alte teste, spre exemplu, sînt determinate infecțiile fitoplasmatice ale plantelor. Laboratorul a fost echipat cu suportul Guvernului Israelului, iar specialiștii au fost instruiți tot în această țară.

- Cum funcționează laboratorul?

- Laboratorul corespunde standardelor internaționale ale laboratoarelor de acest tip și este acreditat pentru toate tipurile de analize, pe care le efectuează, spune Tatiana Rotari, directorul Centrului Național de Verificare și Certificare a Producției Vegetale și Solului. Toate etapele prin care trec produsele primite pentru testare sînt delimitate cu exactitate. Probele care parvin la laborator pentru testare sînt înregistrate la recepție, unde informațiile de bază despre produs sînt codate, inclusiv cele referitoare la producător. Toate informațiile sînt introduse în sistemul electronic.

Mostrele codificate sînt ridicate la etajul opt, unde se află laboratorul. Analizele sînt efectuate în conformitate cu cerințele clienților, apoi rezultatele sînt verificate și introduse într-un sistem electronic. La recepție este realizată sinteza informațiilor privind analizele și este elaborat raportul testelor efectuate, care li se transmite solicitanților.

- Cît de complicată este analiza pentru transgenice?

- Analiza propriu-zisă a OMG-urilor este un proces destul de complicat. După mărunțirea probelor, se fac o serie de manipulări, care ne permit să izolam ADN-ul din produsul testat. După ce îl saturăm cu diferite substanțe active, executăm procedura de depistare a prezenței ADN-ului, pentru a o vedea pe ecran. De remarcat faptul că, atunci cînd efectuăm testarea, folosim numai pipete și reactive de unică folosință. Apoi acest ADN este comparat cu materialul de referință la modificări, după care putem spune ce rezultat este obținut, pozitiv sau negativ, adică dacă această modificare există sau nu în produsul analizat.

Este important de menționat că această activitate necesită o bună pregătire a specialiștilor, care trebuie să fie instruiți și să-și ridice în mod constant calificările pentru a efectua analize fără erori. În cazul în care la vreo etapă a survenit vreo eroare, atunci întregul proces este repetat din nou, pentru a exclude orice greșeală. De asemenea, în conformitate cu standardul de acreditare, la laborator funcționează sistemul de control al calității. Adică sînt verificate probele deja testate, toate reactivele sînt controlate și este efectuată etalonarea întregului echipament. Astfel, controlul calității trebuie făcut la fiecare etapă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

OMG , laborator

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
745 locuitori

Chioselia Mare este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Chioselia Mare. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Cahul și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Chioselia Mare a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.