23 ianuarie 2018, 09:31 Realitatea moldovenească views 9697
Mitropolia Moldovei va avea propriul steag
23 ianuarie 2018, 09:31 Realitatea moldovenească views 9697

Mitropolia Moldovei va avea propriul steag

Mitropolia Moldovei va avea propriul steag. Acesta are trei culori, albastru roșu și alb, iar în mijloc se regăsește stema inspirată din cea pe care o avea Mitropolia Basarabiei în perioada interbelică. Din elemente nu au lipsit ața de aur, crucea și icoanele. Secretarul Mitropoliei Moldovei spune că steagul este o necesitate deoarece majoritatea cetățenilor se identifică drept creștini ortodocși. Drapelul nu a fost aprobat încă de către Comisia națională de heraldică.

Steagul este conceput după mantia arhiereului. Pânza este de culoare predominant albastră, cu o linie albă și o panglică roșie.

"Sînt culorile specifice pentru identificarea unui mitropolit. Entitatea ecleziastică are statut de mitropolie, fapt pentru care s-a decis utilizarea însemnelor.În centrul drapelului este acest scut, el este argintiu, pe mijloc este un colan roșu și un alt scut în interior cu imaginea icoanei nașterea Mântuitorului Isus Hristos", a declarat Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei.

Stindardul Mitropolitului conţine elementele comune ale drapelului și stemei. Sunt folosite aceleași culori, dar apar și elemente noi.

"Acest scut este timbrat cu o mitră aurită. Toată această compoziție este fixată pe cârja arhierească și o cruce de aur care sînt plasate cruciș și toată această compoziție este plasată pe acest sprijin. Este un pic modificată varianta mitrei comparativ cu stema veche", a precizat Vadim Cheibaş.

Comisia națională de heraldică urmează să aprobe drapelul și stindardul, doar după ce Mitropolia va prezenta regulamentul de utilizare a acestor elemente.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Mitropolia Moldovei , Steag

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.