13 octombrie 2017, 16:57 Realitatea moldovenească views 6351
Teroriștii folosesc Moldova ca punct de tranzit și se ascund aici de autoritățile altor țări
13 octombrie 2017, 16:57 Realitatea moldovenească views 6351

Teroriștii folosesc Moldova ca punct de tranzit și se ascund aici de autoritățile altor țări

În ultimii doi ani, ofițerii și procurorii SIS au reținut trei originari din țările arabe, pentru promovarea terorismului pe Internet.

Aceștia au fost deja condamnați la închisoare sau amendați. În ciuda acestui fapt, potrivit spuselor procurorilor, țara noastră nu este ținta criminalilor. Cu toate acestea, în țară situația e monitorizată vigilent.

"Moldova nu este o țară cu un risc sporit pentru terorism, dar există totuși oameni care pot fi bănuiți într-un fel sau altul de terorism. Ei trec prin țara noastră în tranzit atît spre Uniunea Europeană, cît și spre Rusia", a spus procurorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale Denis Rotaru.

Procurorii pentru combaterea crimei organizate și a cazurilor speciale suspectează cîteva persoane de terorism. Numărul exact al acestora anchetatorii nu-l numesc.

"Investigăm cîteva cazuri, avem cîțiva oameni în vizor, dar pînă cînd investigația este în curs de desfășurare, nu putem oferi detalii", a spus Denis Rotaru, procurorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Fostul director adjunct al SIS, Valentin Dediu, spune că Moldova este doar un refugiu temporar pentru presupușii teroriști.

"Ei pot să locuiască temporar în Moldova pentru a-și întrema sănătatea sau pentru a se ascunde de justiția altor state, dar au existat cazuri, cînd aceștia pregăteau militanți pentru organizațiile lor", a spus Valentin Dediu, fostul șef adjunct al SIS.

La începutul săptămînii, un tînăr de 33 de ani, originar din Tunisia, suspectat că are legături cu jihadiștii, a fost reținut la granița țării noastre. Asupra bărbatului cu pașaport al unuia dintre statele UE au fost găsite, în timpul percheziției, broșuri și cărți cu conținut extremist, precum și echipamente pentru deplasări pe jos de durată.

Potrivit SIS, destinația finală a persoanei reținute ar fi trebuit să fie China, unde acesta urma să ajungă traversînd Ucraina, Rusia și Kazahstanul. Din motive de securitate, persoana respectivă a fost declarată persona non grata pentru perioada de 15 ani și trimisă în țara cetățean al căreia este.

Cuvinte cheie:

Moldova , terorist , tranzitare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
4655 locuitori

Ţarigrad este un sat şi comună din raionul Drochia. Ţarigrad este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la 4 km de orașul Drochia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4655 de oameni. Satul Ţarigrad a fost atestat documentar pentru prima dată la 27 iulie 1795 sub denumirea de Corbu.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.