30 mai 2017, 09:48 Realitatea moldovenească views 4779
Diplomați ruși, declarați persona non grata în Republica Moldova
30 mai 2017, 09:48 Realitatea moldovenească views 4779

Diplomați ruși, declarați persona non grata în Republica Moldova

Cinci diplomați ruși au fost declarați persona non grata în Republica Moldova. Drept reacție, președintele Igor Dodon a declarat că „guvernarea a comis un gest revoltător în raport cu partenerul strategic Federația Rusă". Cu o reacție a venit și purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Cinci diplomaţi ai ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău au fost declaraţi luni, 29 mai, persona non grata, a confirmat, pentru portalul de ştiri Deschide.md un consilier al Ministrului de Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur. Autorităţile moldovene nu au dat mai multe informaţii cu privire la motivele care au dus la expulzarea diplomaţilor ruși din Republica Moldova.

Președintele Igor Dodon a reacționat dur la acest gest. „Mă declar profund indignat de această ostilitate afișată a diplomației moldovenești și o condamn în mod categoric. Înțeleg că eurounioniștii sunt deranjați de succesul înregistrat de Președinție în ultimele luni și au decis să recurgă la provocări directe, cu riscul să afecteze grav relațiile moldo-ruse. Înțeleg de asemenea că aceasta e probabil o comandă care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijorați că între Președinția de la Chișinău și Kremlin în sfârșit s-a creat un dialog constructiv și eficient", a scris șeful statului pe Facebook.

Potrivit lui Igor Dodon, „această guvernare a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului și ale Washington-ului în regiune. Jocuri ale structurii militare NATO". „Nu cred că își dă seama cu ce preț face acest lucru și în ce situație dificilă și riscantă poate pune țara și poporul. Au făcut un gest urît, care nu va trece fără consecințe negative", mai menționează președintele.

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că Ambasada Federației Ruse la Chișinău a recepționat o notă a Ministerului de Externe al Republicii Moldova referitor la declararea a diplomaților ruși persona non grata. „Situația este paradoxală, dar elocventă – este vizibil că nu are nicio legătură cu activitatea diplomaților, dar demonstrează evoluția situației în Republica Moldova", a declarat Maria Zaharova, citată de agenția rusească ria.ru.

Potrivit presei, parlamentarul rus Igor Morozov, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Consiliul Federaţiei, a declarat că Moscova va răspunde prin expulzarea unor diplomaţi moldoveni: „În această situaţie, noi nu putem să răspundem altfel. Vor fi luate măsuri simetrice, va urma expulzarea diplomaţilor moldoveni", a declarat Igor Morozov.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

diplomatia , Rusia , persona non grata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
457 locuitori

Rumeanţev este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 457 de oameni. Satul Rumeanțev a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.