16 mai 2017, 15:25 Realitatea moldovenească views 13246
Steagurile fiecărui raion din Moldova adunate într-o hartă interactivă
16 mai 2017, 15:25 Realitatea moldovenească views 13246

Steagurile fiecărui raion din Moldova adunate într-o hartă interactivă

Vladimir Bodiul este un tînăr din Capitală care o pasiune mai puțin obișnuită și investește în ea mult timp și dedicație. Îi place istoria și cunoaște toate steagurile lumii - de aici i-a venit și ideea de a studia Vexilologia.

„Ideea de a creea acest proiect a venit atunci cînd am început să mă implic în studierea Vexilologiei. Vexilologia este o disciplină a istoriei care studiază steagurile din diferite epoci și țări. O disciplină mai specială este cea care combină vexilologia și cartografierea, adică crearea așa-numitei cărți de pavilion. Există o disciplină specială care combină vexilologie și cartografiere – crearea așa-numita Flag-map."

Pe internet există mii de astfel de hărți, de exemplu cele cu steagurile Europei, ale lumii sau cu regiuni istorice. Acest tip de hartă oferă informații sociale, istorice și artistice despre un stat și promovează cultura acesteia. Fiind la curent cu tot ce înseamnă hărți interactive, Vladimir a decis să creeze una și pentru Republica Moldova.

„De obicei, ele sînt făcute pentru țările care au o heraldica teritorială foarte bogată. Republica Moldova face și ea parte din grupul acestor țări, pentru că aproape fiecare cartier are propriile sale simboluri. Din păcate, nimeni nu are nici un interes pentru acest domeniu și nu s-a deranjat să creeze o hartă de steaguri ale Moldovei. În plus, pe internet sînt foarte puține informații despre heraldica teritorială a țării noastre. Nemaivorbind de faptul că este aproape imposibil să le găsești într-o calitate bună. Pornind de la asta, am decis să creez prima harta de steaguri dedicată heraldicii teritoriale a țării noastre."

Și-ar dori ca societatea noastră să conștientizeze necesitatea heraldicii teritoriale, iar școlile să aibă o disciplină dedicată simbolurilor naționale ale țării.

„Mulți dintre prietenii mei știu cum arată, probabil, steagul Republicii Moldova și drapelul de stat, dar nici măcar nu-și pot imagina cît e de bogată țara noastră în heraldică teritorială. Din acest motiv, am decis să creez nu numai o reprezentare grafică a hărții, dar, de asemenea, un material didactic complet. Materialul ar trebui să includă harta și legenda, formată dintr-o listă de steaguri ale unităților administrative."

A fost nevoie de multă documentare, dar într-un final a reușit să găsească steagurile fiecărei regiuni din Moldova. Aplicîndu-le pe hartă, a observat că fiecare are un specific al său și este ușor să faci diferența dintre un steag de la Nord și altul de la Sud.

„Eu cred că a ieșit un proiect foarte interesant. Este interesant din punct de vedere georgafic și istoric. Toate steagurile transmit elemente din istoria fiecărei regiuni și respectiv a întregii țări. Pe steagurile din nordul Moldoveni este cel mai des portretizat vreun animal de stepă, în partea centrală o cetate și mai toate steagurile din Transnistria au cîte o dungă ondulată, care simbolizează Nistrul."

Speră ca acest priect să atragă atenția instituțiilor responsabile de elaborarea materialului didactic.

„Poate că ei vor lua această idee și o vor pune în aplicare într-un mod mai profesionist. Așa hărți ar trebui să fie tipărite în număr mare și trimise la agențiile guvernamentale și instituțiile de învățămînt. Astfel de acțiuni vor promova heraldica teritorială a țării noastre și mulți ar putea-o invidia."

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

drapel , raioane , harta , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2245 locuitori

Tigheci este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuporani și Tigheci. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2245 de oameni. Satul Tigheci a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.