05 aprilie 2017, 16:55 Realitatea moldovenească views 2510
Două inițiative legislative propuse de președintele țării
05 aprilie 2017, 16:55 Realitatea moldovenească views 2510

Două inițiative legislative propuse de președintele țării

Președintele Igor Dodon a semnat două inițiative legislative. Una dintre ele se referă la taxele de moștenire, iar cea de-a doua la plafonarea salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat și a instituțiilor regulatorii.

Igor Dodon propune ca taxarea succesorilor de gradul întâi să fie doar o formalitate. Astfel, taxele pentru autentificarea testamentelor și eliberarea certificatelor de moștenitor, precum și pentru serviciile notariale în acest sens să nu depășească o mie de lei.

Cât privește cea de-a doua inițiativă legislativă, președintele s-a referit la discrepanțe uriașe dintre salariile conducătorilor unităților de reglementare cu autonomie financiară și ale altor categorii de cetățeni și demnitari de stat. Igor Dodon consideră inadmisibil ca în Republica Moldova, o țară în care circa un milion de cetățeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la cîteva zeci de mii de lei pe lună.

Șeful statului a propus să fie revăzute și principiile de salarizare a administratorilor întreprinderilor de stat și conducătorilor întreprinderilor cu capital majoritar de stat, care la fel ridică salarii fabuloase, deși aceste companii nu înregistrează performanțe financiare. Președintele a dat exemplul conducătorului ANRE, care are un salariu de circa 60 de mii de lei. Directorul MoldATSA ridică un salariu de 85 de mii de lei, cel al Moldtelecom – peste 50 de mii de lei etc. Președintele propune ca salariile conducătorilor întreprinderilor de stat să nu depășească două salarii medii pe economie, iar a conducătorilor instituțiilor regulatorii să nu fie mai mare decât salariul conducătorului instituției care l-a numit în funcție.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , lege , inițiativa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1213 locuitori

Petruşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Petruşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1213 oameni. Satul Petrușeni a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.