08 ianuarie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 5214
Revendicări ale profesorilor, aprobate de Guvern
08 ianuarie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 5214

Revendicări ale profesorilor, aprobate de Guvern

Indemnizațiile unice la angajare în mediul rural pentru tinerii pedagogi se vor dubla și vor ajunge până la 70.000 de lei pentru cei cu studii superioare.

Pentru tinerii specialiști cu studii medii acestea se vor mări până la 50.000 de lei. Totodată, bursele pentru studenții facultăților de profil vor fi majorate cu 20 la sută.

Acestea sunt doar unele revendicări ale profesorilor, acceptate de Guvern.

Revendicările Sindicatelor din Educație au fost discutate la ședința unei comisii formată din reprezentanți ai ministerului Educației, Muncii, dar și ai Ministerului Finanțelor.

Președintele organizației Dumitru Ivanov susține că jumătate dintre solicitările sindicaliştilor au fost deja acceptate de autorități.

"Dacă o să accepte toate aceste revendicări, cum am scris noi și cum au cerut, sigur că meserie de pedagog va fi mult mai atractivă, atractivitatea trebuie să fie legată numaidecît de nivelul de salarizare", a afirmat președintele Federaţiei Sindicale a Educației, Dumitru Ivanov.

Profesorii susțin că primii pași, făcuți de Guvern, le vor îmbunătăți condițiile de muncă.

"Răspunsul Guvernului este unul corect, este vorba despre pregătirea tinerilor specialiști. Am sesizat mai multe probleme", a afirmat directoarea liceului "Mihai Viteazul", Nelly Berezovschi.

"Ca să avem o țară de succes, accentul trebuie să fie pus pe educație. Și dacă au început aceste schimbări, însemnă că sperăm ca o să fim o țară de succes", a afirmat directorul-adjunct liceul "Mihai Viteazul", Valentina Demerji.

"Ne bucură ca însăși Guvernul este predispus ca să facă unele schimbări care sunt, bineînțeles, benefice, orice schimbare duce la dezvoltare", a spus învăţătoarea Tatiana Cernega.

Unii părinţi cred că dacă profesorii vor fi asiguraţi cu toate cele necesare şi copii vor avea parte de o educaţie mai bună.

"Copii, părinți, cadrul didactic o să simte mult mai bine, deja primul pas este spre bine", a afirmat președintele asociație de părinţi, Ana Sârbu.

Printre alte revendicări înaintate de către pedagogi, se numără majorarea salariului pentru personalul didactic cu 50 la sută din ianuarie 2017, dar și recalcularea anuală a pensiilor pentru profesorii care s-au pensionat, dar continuă să muncească.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

indemnizatii , bani , profesor , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
370 locuitori

Sagaidac este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 23 km de oraşul Criuleni şi la 31 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 370 de oameni. Satul Sagaidac a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.