16 decembrie 2016, 17:04 Realitatea moldovenească views 4385
Beneficiarii de patentă vor putea activa în baza acesteia încă doi ani
16 decembrie 2016, 17:04 Realitatea moldovenească views 4385

Beneficiarii de patentă vor putea activa în baza acesteia încă doi ani

78 de deputați au votat astăzi în ambele lecturi un proiect care oferă posibilitatea patentarilor să activeze în baza patentei încă doi ani, pînă în 2018. Unii deputați, în special comuniștii, s-au arătat împotriva eliminării patentei, chiar și cu o amînare de doi ani.

„Vindecăm puțin această problemă, dar ne vom confrunta cu ea mai tîrziu. Socialiștii vor susține acest proiect, dar trebuie să venim cu un alt proiect care să ofere acestor oameni niște garanții", a menționat deputatul socialist Grigore Novac.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a criticat acest proiect. „Reieșind din situați economică a Moldovei, nu trebuie să ne gîndim cum să interzicem mai multe genuri de activitate, precum cel cu patenta. Din contra, trebuie să creăm facilități pentru patentari. Ei deja au pierdut toată speranța că îți veți ajuta. În loc să le facilităm modul de activitate, voi vă gîndiți zi și noapte cum să le interziceți patenta", a spus Voronin.

Amintim că, potrivit proiectului, persoanele care dețin patentă pentru comerţul cu amănuntul vor putea activa în baza patentelor doar până la 1 ianuarie 2018.

Totuși, documentul prevede majorarea cuantumul taxei lunare. Pentru comerțul cu amănuntul în tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule taxa se majorează până la 540 în Chișinău, Bălți, Bender și Tiraspol, 300 de lei pentru celelalte municipii, iar pentru cei care vor să vîndă în localitățile rurale, vor trebui să achide 150 de lei cuantumul taxei lunare.

Pentru comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cuantumul taxei lunare se majorează până la 700 de lei pentru Chișinău, Bălți, Bender și Tiraspol, pentru celelate municipii și orașe - pînă la 500 de lei, iar pentru localitățile rurale - pînă la 200 de lei lunar.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

comert , patenta , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
1235 locuitori

Harmaţca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Harmaţca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Dubăsari și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Harmaţca alcătuia 1235 de oameni în anul 2011. Satul Harmațca a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.