21 noiembrie 2016, 15:05 Realitatea moldovenească views 5694
Modificări în domeniul impozitării bunurilor imobiliare pentru anul 2017
21 noiembrie 2016, 15:05 Realitatea moldovenească views 5694

Modificări în domeniul impozitării bunurilor imobiliare pentru anul 2017

În vederea consolidării autonomiei financiare a autorităţilor locale prin majorarea surselor proprii de venit, precum și, în vederea compensării pierderilor ca urmare a unei baze impozabile subestimate, Guvernul a aprobat în şedinţa din 16 noiembrie, majorarea intervalelor de impozitare a cotei maxime a impozitului pe bunurile imobiliare de la 0,3% la 0,4%, adică cu circa 30%.

Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru (ARFC) a declarat însă că această majorare este una inoportună, "deoarece va influenţa negativ asupra deciziilor autorităţilor administraţiei publice locale de a efectua lucrările de reevaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării".

"Respectiv, problema existenţei unor valori estimate simbolice va rămâne pe o perioada de lungă durată", susţine ARFC.

Impozitul imobiliar ce va creşte de patru ori

O creştere mai semnificativă se va aplica la impozitarea altor bunuri imobiliare. E vorba de "bunurile imobiliare cu altă destinaţie decît cea locativă sau agricolă, inclusiv, exceptînd garajele şi terenurile pe care acestea sînt amplasate şi loturile întovărăşirilor pomicole cu sau fără construcţii amplasate pe ele", la care cota impozitului va creşte de patru ori: de la 0,1% la 0,4% din valoarea bunurilor.

Ministerul Finanţelor a estimat că aceste măsuri vor aduce suplimentar la bugetele locale circa 131 de milioane de lei.

Propunerea de majorare de patru ori a impozitului pe unele bunuri imobiliare nu a fost susţinută de toate autorităţile şi organizaţiile implicate în procesul de discuţii a politicii fiscale și vamale pentru anul 2017.

Astfel Asociaţia Auditorilor şi Consultanţilor în Management Ecofin-Consult, Asociaţia Investitorilor Străini (FIA). Camera de Comerţ Americană (AmCham Moldova) şi Confederaţia Naţională a Patronatelor din Republica Moldova (CNPM) au apreciat drept exagerată creştere şi au propus o majorare mai mică: de la 0,1% la 0,2% din valoarea bunurilor.

"În condiţiile majorării mai multor impozite şi crizei economice, este prea radicală majorarea impozitului de patru ori în raport cu cota actuală. Propunem majorarea graduală a acestui impozit în politica bugetar fiscală pe termen mediu", au susţinut organizaţiile.

Beciurile ar putea fi impozitate ca bunuri comerciale

Chiar şi Ministerul Economiei a apreciat drept excesivă majorarea de patru ori a cotei impozitului pentru bunurile imobiliare cu altă destinaţie decît cea locativă sau agricolă.

"Creşterile semnificative a cotelor impozitului trebuie să derive din analize economico-sociale fundamentale şi bine argumentate, pornind de la cunoaşterea deplină a conţinutului şi formei şi structurii obiectului impozabil (pe baza informaţiilor din registrul bunurilor imobile). În Nota informativă la proiect lipsesc aceste informaţii.

Mai mult, putem menţiona că o parte preponderentă din bunurile

imobiliare cu altă destinaţie decît cea locativă sau agricolă au statut de bunuri auxiliare/beci auxiliar şi care nu sînt destinate obţinerii de venituri în scopuri comerciale, astfel că nu pot fi aplicate cote similare celor utilizate pentru scopuri comerciale", se arată în sinteza divergenţelor la examinarea proiectului de politică fiscală şi vamală.

Ministerul Economiei a propus realizarea unei analize consistente şi în profil structural al bunurilor imobiliare cu altă destinaţie decît cea locativă şi agricolă, şi stabilirea unor cote rezonabile, argumentate şi divizate pe tipuri de bunuri imobiliare care fac parte din această categorie.

Totodată Ministerul Economiei a propus introducerea unei cote suplimentare, de lux, pentru casele de locuit individuale în următoarea mărime:
- pentru casele de locuit cu valoarea estimată de la 2 milioane pînă la 5 milioane de lei la 0,3%;
- pentru casele de locuit cu valoarea estimată de peste 5 milioane de lei de 0,8%.

Propunerile nu au fost însă acceptate.

Fără reduceri la plata impozitului

O altă prevedere cu impact major la plata impozitului imobiliar este excluderea dreptului contribuabililor să beneficieze de dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului pe bunurilor imobiliare ce urmează a fi achitat în cazul achitării sumei integrale a impozitului funciar pentru anul fiscal în curs pînă la data de 30 iunie a anului respectiv.

Ministerul Finanţelor a argumentat anularea acestui drept prin necesitatea "asigurării autonomiei financiare pentru autoritățile administrației publice locale".

Estimările instituţiei arată că în urma adoptării acestei iniţiative, bugetele locale vor acumula suplimentar circa 30 de milioane lei venituri.

Concomitent se prevede acordarea dreptului autorităților locale de a stabili de sine stătător mărimea scutirii de la plata impozitelor pe bunurile imobiliare pentru mai multe categorii, inclusive persoanele de vîrstă pensionară, persoanele cu dizabilități severe şi accentuate, persoanele cu dizabilităţi din copilărie, persoanele cu dizabilităţi medii (participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, participanţi la acţiunile de luptă din Afghanistan, participanţi la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl), precum şi persoanele supuse represiunilor şi ulterior reabilitate) etc.

Sursa: www.mold-street.com

Cuvinte cheie:

impozit , imobil , schimbări

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1631 locuitori

Dumbrăviţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dumbrăviţa, Valea lui Vlad și Bocancea-Schit. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1631 de oameni. Satul Dumbrăvița a fost atestat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.