07 noiembrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 5459
Sondaj: Igor Dodon – 49,8%, iar Maia Sandu – 39,7%
07 noiembrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 5459

Sondaj: Igor Dodon – 49,8%, iar Maia Sandu – 39,7%

49,8% din respondenţii unui sondaj afirmă că în turul doi de scrutin ar vota cu liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon, iar 39,7% – cu liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate", Maia Sandu. 5,2% dintre intervievaţi nu ştiu cu cine să voteze, 5,3% nu vor participa la vot.

Dintre cetăţenii care au menţionat că vor participa în turul II de scrutin şi au fost în stare să facă o alegere întemeiată 55,6% ar vota cu Igor Dodon, iar 44,4% – cu Maia Sandu. Datele se conţin în Studiul sociologic „Vox Populi - noiembrie 2016", prezentat luni, 7 noiembrie, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Întrebaţi cât de siguri sunt cetăţenii că vor vota anume pentru aceste persoane, 65% dintre respondenţi sunt foarte siguri că alegerea lor este definitivă. 13% au menţionat că sunt mai degrabă siguri că vor vota această persoană, dacă nu se va întâmpla nimic excepţional, iar 10% sunt mai degrabă nesiguri şi consideră că alegerea lor poate fi schimbată. 5% s-au declarat absolut nesiguri şi susţin că alegerea lor destul de probabil se va schimba. Un grup important de respondenţi, în opinia autorilor studiului, şi anume 7%, nu şi-au format o părere în această privinţă.

Oamenii îşi doresc ca viitorul preşedinte să majoreze pensiile şi salariile, să asigure păturile vulnerabile cu spaţiu locativ etc. La fel oamenii îşi doresc ca şeful statului să diminueze impactul crizei economice, dar şi să aducă investiţii în ţară, să asigure creşterea economică, să reducă impozitele etc. Pe plan politic, oamenii îşi doresc să fie asigurată stabilitatea în ţară în toate domeniile, dar şi ca preşedintele să contribuie activ la consolidarea societăţii. La fel, o parte din respondenţi îşi doresc de la viitorul preşedinte ca acesta să să dizolve Parlamentul, să declare alegeri parlamentare anticipate etc.

Studiul a fost efectuat în perioada 1-5 noiembrie 2016, pe un eşantion de 1075 respondenţi. Marja de eroare este de 3%.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , Maia Sandu , sondaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1020 locuitori

Colosova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crasnaia Besarabia, Pobeda și Colosova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Grigoriopol și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Colosova alcătuia 1020 de oameni în anul 2000. Satul Colosova a fost întemeiat în anul 1809 cu denumirea Bergdorf.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.