09 octombrie 2016, 14:00 Realitatea moldovenească views 9221
Guvernul pregătește măsuri pentru combaterea alcoolismului
09 octombrie 2016, 14:00 Realitatea moldovenească views 9221

Guvernul pregătește măsuri pentru combaterea alcoolismului

Majorarea accizului pentru băuturile alcoolice și interdicția de a comercializa băuturi persoanelor mai mici de 21 de ani sunt printre măsurile examinate de autorități pentru a combate alcoolismul. Sub președinția viceprim-ministrului Gheorghe Brega, la Guvern s-au întrunit în ședinţă membrii Consiliului pentru coordonarea Programului național privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020 în cadrul căreia s-au examinat propunerile.

„Republica Moldova este clasificată ca o țară de top în lista de consum de alcool pe cap de locuitor. Costurile sociale asociate consumului de alcool constituie circa 1% din PIB. Totodată avem deficiențe la cadrul normativ care stopează implementarea și armonizarea cadrului legal național la legislația UE în domeniu", - a remarcat vicepremierul și președintele Consiliului Gheorghe Brega, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

Angela Ciobanu, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății a menționat că politicile de combatere a alcoolismului pot fi eficiente doar prin majorarea taxelor (accizelor) la băuturile alcoolice, inclusiv la bere, interzicerea publicității și restricționarea vânzărilor acestor produse.

Potrivit participanților la ședință, situația alarmantă în domeniu necesită elaborarea și aplicarea unor politici și acțiuni coerente, modificări urgente la legislație și alinierea la legislaţia UE în domeniul controlului alcoolului. Recomandările s-au referit la legislația cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, cu includerea berii în lista de băuturi alcoolice, interzicerea comercializării alcoolului persoanelor care nu au împlinit 21 ani, aplicarea politicilor interne de promovare a locurilor de muncă libere de alcool în instituţii, acțiuni de informare, educație și de promovare a modului sănătos de viață, în special pentru tineri.

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a dispus stabilirea unui grup tehnic de lucru sub egida Ministerului Agriculturii și industriei alimentare cu participarea tuturor instituțiilor vizate în vederea inițierii modificărilor legislative sus-menționate.

Conform ultimelor date, Republica Moldova se clasează pe locul doi în lume la capitolul consumului de alcool pe cap de locuitor.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

guvern , alcool

Comentarii

 (1)
  • #1 Veaceslav Răspunde Citează selecţia
    Это не борьба с алкоголизмом, а зарабатывание денег на нём. Ещё введите высокие штрафы за появление в нетрезвом виде. Алкашей нужно лечить принудительно.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
1844 locuitori

Pererîta este un sat şi comună din raionul Briceni. are o suprafaţă totală de 23.29 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 31.38 km. Pererîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pererîta se află la o distanță de 12 km de oraşul Lipcani și 278 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1844 de oameni. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.