06 octombrie 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 3779
Au fost desemnați cei mai buni pedagogi din Moldova
06 octombrie 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 3779

Au fost desemnați cei mai buni pedagogi din Moldova

În ajunul marcării Zilei internaționale a lucrătorului din învăţămînt Ministerul Educației a organizat un eveniment festiv, la care au participat peste 1.000 de cadre didactice și manageri de la instituții de învățămînt din toate raioanele, ex-miniștri ai Educației, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. În cadrul festivității au fost premiați învingătorii Concursului republican „Pedagogul anului".

În deschiderea evenimentului, ministrul Educației, Corina Fusu, a accentuat că Ziua internațională a lucrătorului din învăţămînt a fost instituită de UNESCO pentru a atrage atenţia guvernelor asupra condiţiilor anevoioase de lucru, pe care, de multe ori, profesorii sînt nevoiţi să le suporte. Însă colaborarea eficientă între cei trei actori cheie ai sistemului educaţional – reprezentanţii autorităţilor locale, profesorii şi administraţia şcolară – ar contribui în mod esenţial la ameliorarea situației.

„A le cultiva copiilor, adolescenţilor şi tinerilor sentimentul propriei lor valori, a-i face să fie capabili de a se bucura de valorile societăţii în care trăiesc şi de a juca un rol în ea, aceasta este sarcina educaţiei. Le mulţumesc tuturor profesorilor din Republica Moldova pentru efortul lor de fiecare zi, în care îi orientează pe elevi spre o totală exprimare a talentului şi a creativităţii. Le doresc multă sănătate, mari succese în întreţinerea unui dialog eficient cu copiii, cu discipolii, precum și cu familiile lor", a spus Corina Fusu.

Ulterior au fost înmînate premiile învingătorilor ediției a X-a a Concursului republican „Pedagogul anului".

La categoria „Educatorul anului 2016", primul loc a fost obținut de Cristina Aparatu de la Instituția preșcolară nr. 143 din mun. Chișinău.

„Învățătorul anului 2016" a devenit Viorica Morcov de la Liceul Teoretic „George Călinescu" din Capitală.

„Profesorul anului 2016" a fost desemnată Valentina Boboc, profesoară de istorie și educație civică, Liceul Teoretic „Natalia Dadiani", mun. Chișinău.

Menționăm că la ediția a X-a a concursului au participat 1.100 de cadre didactice de la instituțiile de învățămînt general din toată republica. Competiția s-a desfășurat în trei etape: locală, raională/municipală și republicană. Pe lîngă titlul de „Educatorul anului", „Învățătorul anului" sau „Profesorul anului", învingătorii etapei republicane primesc gradul didactic următor celui pe care îl deţin, un premiu bănesc în sumă de 50.000 lei și Diploma Ministerului Educației.

Concursul se desfășoară conform Hotărîrii Guvernului nr 370 din 12.04.2006 și este organizat în scopul sporirii prestigiului profesiei de pedagog, precum şi al stimulării activităţii creative a pedagogilor.

La momentul actual, în sistemul de învățămînt preuniversitar sînt 42.110 cadre didactice, dintre care 12.575 de cadre didactice din învățămîntul preșcolar, iar 29.535 din învățămîntul primar și secundar general. Numărul cadrelor didactice din învățămîntul profesional tehnic secundar și postsecundar constituie 4.227 de persoane. În învățămîntul superior activează 5.305 cadre didactice.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

profesor , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
711 locuitori

Doibani I este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doibani I, Doibani II și Coicova. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Dubăsari și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Doibani I alcătuia 711 oameni în anul 2011. Satul Doibani I a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.