04 octombrie 2016, 14:55 Realitatea moldovenească views 6193
Studiu: Moldovenii consumă apă poluată
04 octombrie 2016, 14:55 Realitatea moldovenească views 6193

Studiu: Moldovenii consumă apă poluată

Apa potabilă pe care o consumă populația Republicii Moldova în mare parte nu corespunde normelor de calitate.

Acest fapt rezultă dintr-un studiu efectuat de reprezentații Fundației Est-Europene, prezentat în cadrul unei conferințe.

Probele de apă pentru efectuarea studiului au fost colectate din apeductele centralizate, adică de la robinet, din instituții publice: medico-sanitare, școli, grădinițe, dar și din gospodării casnice.

În urma analizelor efectuate s-a constatat că în localitățile unde se folosesc sursele de apă de la suprafață, apa practic corespunde cerințelor de calitate. Cele mai multe neconformități s-au înregistrat în apa potabilă ce provine din surse subterane, adică din fîntînile arteziene.

În total au fost prelevate 96 de probe de apă, dintre care 66 depășesc valorile admise, iar 30 corespund cerințelor de calitate. Astfel, nivelul de îmbolnăvire cu enterocolite sau Escherichia coli este foarte înalt.

Cele mai înalte valori au fost înregistrate pentru următorii parametri: duritate, mineralizare, nitriți, nitrați, amoniu, sulfați, bor, fluoruri, fier și sodiu.

Studiul a vizat localități din întreaga țară, inclusiv UTA Găgăuzia, cu excepția Transnistriei. Conținutul integral al studiului îl puteți vedea aici.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

apa , calitate , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1404 locuitori

Găuzeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Găuzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1404 oameni. Prima atestare documentară a satului Găuzeni datează din 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.