23 septembrie 2016, 12:35 Realitatea moldovenească views 5262
De ce lîna moldovenească este înlocuită cu cea de import
23 septembrie 2016, 12:35 Realitatea moldovenească views 5262

De ce lîna moldovenească este înlocuită cu cea de import

Lîna moldovenească nu mai este materia primă principală pentru covoarele şi teseturile tradiţionale. Producătorii de lînă, cunoscuţii ciobani spun că lîna atuhtonă a fost demult înlocuită cu cea de import, pentru că este mai calitativă.

În prezent lîna moldovenească poate fi găsită arsă în cîmp sau la scărmănătorii. Unii administratori de scărmănătorii din Bălţi sînt în pierdere şi deservească pînă la 10 clienţi pe lună pentru a-şi acoperi cheltuielile. Ei afirmă că perioada de glorie a materiei prime pentru covoarele moldoveneşti a trecut odată cu destrămarea URSS-lui, iar pentru a reanima această industrie sînt necesare investiţii.

Zinaida Catrinescu a venit tocmai din satul Leuşeni, Teleneşti. Împreună cu fiul ei au venit la scărmănătorie pentru a-şi prelucra lîna adunată de la oi. Femeia spune că din materia primă finită va coase plapume şi saltele pentru vînzare. Preţul unui kilogram de lînă prelucrat la scărmănătorie este de 10 lei. Deşi este un preţ simbolic, aici vin să prelucreze lîna doar locuitorii satelor şi raioanelor din preajma Bălţiului, scrie btv.md.

Potrivit datelor oferite de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine, în fiecare an crescătorii de ovine produc aproximatriv două mii de tone de lînă.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Lînă , import

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1213 locuitori

Ceadîr este un sat şi comună din raionul Leova. Ceadîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Leova și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1213 oameni. Satul Ceadîr a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.