16 septembrie 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 4579
Produsele moldovenești care au cea mai mare popularitate pe pieţele străine
16 septembrie 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 4579

Produsele moldovenești care au cea mai mare popularitate pe pieţele străine

Moldovenii exportă, în mare parte, produse de manufactură şi alimente. Mărfurile industriale fabricate manual sînt lidere şi la capitolul importuri.

Produsele fabricate manual de moldoveni, dar şi cele alimentare se bucură de cea mai mare popularitate pe pieţele străine. Pe locul trei în topul exporturilor sînt echipamentele de transport confecţionate în Zonele Economice Libere sau Parcurile Industriale.

În total, vînzările de produse autohtone peste hotare s-au redus cu peste 11 la sută. Scăderea a fost determinată de micşorarea exporturilor fructelor şi legumelor, a uleiurilor vegetale şi a zahărului.

Atît cît exportăm, atît şi importăm produse de manufactură. De asemenea, importatorii moldoveni cumpără din străinătate maşini, echipamente pentru transport şi produse chimice. În lipsa resurselor naturale de gaze şi produse petroliere, sîntem nevoiţi să le importăm. Totuşi, de la începutul anului, moldovenii au redus consumul acestora, iar în consecinţă a scăzut şi nivelul total al importurilor.

În schimb, persoanele fizice şi-au sporit interesul faţă de mărfurile străine şi optează tot mai mult să le achiziţioneze personal. În mare parte, moldovenii au importat automobile.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

produse , import

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
371 locuitori

Brînzeni este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de oraşul Glodeni şi la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 371 de oameni. Satul Brînzeni a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.