19 august 2016, 12:05 Realitatea moldovenească views 4031
La Chișinău a fost discutată problema importului de zahăr
19 august 2016, 12:05 Realitatea moldovenească views 4031

La Chișinău a fost discutată problema importului de zahăr

La Chişinău au avut loc consultări în problema aplicării în Moldova a mecanismului de import în regim preferențial a unor tipuri de zahăr din ţările Comunităţii Economice Eurasiatice (EurAsEC).

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, în cadrul întrevederii reprezentanților instituțiilor naționale de stat cu delegația EurAsEC Mihaela Gorban, șefa Direcției generale cooperare economică internațională din cadrul Ministerului Economiei al Moldovei, a accentuat că decizia de a stabili un mecanism de import în regim preferențial a unor tipuri de zahăr a fost aprobată în scopul protejării producătorilor autohtoni, precum și pentru a exclude importul în Moldova a unor tipuri de zahăr ce nu corespund standardelor naționale și internaționale.

Mihaela Gorban a specificat că această decizie a fost adoptată în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), la care Moldova este parte, precum și cu prevederile acordurilor de comerț liber semnate de țara noastră cu statele membre ale OMC.

Partea moldovenească a informat specialiştii EurAsEC că cantitățile de zahăr şi produse zaharoase, precum şi perioada importului în regim preferențial sînt stabilite trimestrial de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova, ținînd cont de volumul de producție al întreprinderilor autohtone, consumul pieței interne şi potențialul de export.

La rîndul său, reprezentanții EurAsEC au menționat că, prin introducerea acestor interdicții, inclusiv a necesității de a prezenta certificatul de calitate și proveniență a zahărului, eliberat de un laborator european, Moldova încalcă prevederile Acordului de comerț liber, semnat cu statele CSI în octombrie 2011, și aduce prejudicii economiilor acestor ţări.

La finalul consultărilor părțile au convenit asupra continuării dialogului pe tot segmentul relațiilor comercial-economice, inclusiv pe segmentul ce ține de importul/exportul zahărului.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

zahar , import , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.